Търсенията с Google, свързани с оръжие и продажбите на оръжие

...
Търсенията с Google, свързани с оръжие и продажбите на оръжие
Коментари Харесай

Оръжия плюс безработица могат да увеличат самоубийствата в САЩ

Търсенията с Гугъл, свързани с оръжие и продажбите на оръжие в Съединени американски щати по време на най-сериозната изключителна обстановка за публичното здраве в актуалната история, може да докара до по-високи проценти на самоубийства, предизвестиха специалисти, оповестява " Гардиън ".

От началото на март доникъде на април, когато Съединени американски щати започнаха да изпитват цялостната мощ на Covid-19, жителите са направили почти 2,1 милиона търсения с Гугъл за закупуване и разчистване на оръжия, съгласно изследвания на Everytown. Тези числа алармираха за растеж от 158%.

Продажбите на оръжия също набъбнаха до 2,58 милиона през март, оповестяват от Small Arms Analytics and Forecasting, скок с 85,3% по отношение на същия интервал на предходната година.

" Този ​​безпрецедентен скок на нови оръжия в домовете на хората и това търсене в Гугъл за изваждане на оръжия от предпазване, комбиниран с това фрапантно нарастване на безработицата, съставлява голям риск за рецесия на публично здраве, която е самоубийството с огнестрелно оръжие ", разяснява Сара Бърд- Шарпс, шеф на изследователската активност в Everytown.

Самоубийствата към този момент съставляват съвсем две трети от жертвите, свързани с оръжия в Съединени американски щати, и близо 90% от опитите за самоубийство с огнестрелно оръжие приключват със гибел, спрямо 4%, когато не се употребява оръжие. Въпреки че лъвският дял на опитите за самоубийство не включва оръжия, проучванията допускат, че тези, които съставляват по-голямата част, са в последна сметка съдбовните.

Сега, поради Covid-19, стопанската система е опустошена, жертвите на принуждение над деца и домашно принуждение са в капан у дома с причинителите си и като цяло хората са физически дистанцирани и обществено изолирани. Всички тези феномени крият риск за самоубийство, разяснява Надин Дж. Каслоу, професор в здравното учебно заведение в университета Емори и някогашен президент на Американската психическа асоциация.

На някои места към този момент се вижда, че рецесията към Covid-19 може да ускори самоубийствените трендове. В Портланд, Орегон, да вземем за пример, самоубийствените позвънявания към полицията скочиха с 23% в първите дни на пандемията, даже когато цените на повикванията спаднаха като цяло.

" Очевидно не всеки, който получи огнестрелно оръжие, ще го употребява, с цел да отнеме живота си. Хората желаят това огнестрелно оръжие заради доста разнообразни аргументи. Но това е подгрупа от хора, за която би трябвало да бъдем, съгласно мен, доста загрижени ", добавя Каслоу.

Бърд-Шарпс открива, че когато тя и нейният екип за първи път изтеглят данни за търсенето с Гугъл, щатите с максимален скок в търсенията, свързани с оръжие, по това време се смятат за горещи точки на Ковид-19 или са близки до тях. Много от тях, в това число Ню Йорк, Калифорния и Кънектикът, нормално имат ниски равнища на владеене на оръжия спрямо останалата част от нацията.

Доказателства също по този начин сочат, че доста от купувачите са за първи път притежатели на оръжие. Това разпространяване има значение, тъй като, да речем, прибавянето на пети револвер към към този момент въоръжено домакинство не е същото като излагането на цялото семейство на ново и евентуално смъртоносно оръжие, изяснява Мат Милър, професор по здравни науки и епидемиология в Североизточния университет.

" Доколкото има нови притежатели на оръжия, тези нови притежатели на оръжия в този момент излагат себе си и всички в дома си на доста по-висок риск да умрат от самоубийство ", добавя Милър.

Преди пандемията почти едно от три американски семейства има оръжие и даже експоненциалните скокове при краткотрайни продажби на оръжия биха били " спад в океана във връзка с общия брой пушки в цивилни ръце ", прибавя Милър.

Други обаче са същински обезпокоени от наклонността хората да купуват оръжия или да ги изваждат от предпазване по време на пандемия.

" Има малко подозрение, че ще забележим нараснали проценти на домашно принуждение. Няма подозрение, че ще следим увеличение на случаите на принуждение над деца. Няма подозрение, че ще забележим хората да изпадат в социално-икономически тежки обстановки ", разяснява Ерик Флиглер, доктор и откривател в детската болница в Бостън.

" Наличието на оръжия ускорява всяка токсична среда като тази и слага по-висок риск за всичко ", прибавя той.

Флиглер предизвести в собствен разбор, че Съединени американски щати са пред прага на " зараза от самоубийства, провокирана от Covid-19 ", покруса, която е " предвидима и предотвратима ", частично посредством ограничение на достъпа до оръжия.

Последствията от оръжията, които са толкоз елементарно налични по време на рецесия, биха могли даже да надминат една-единствена пандемия, предизвестие, подкрепено и от други специалисти.

" Оръжията са дълготраен предмет. Те съществуват с години, десетилетия. И рискът, обвързван с тях, също ще продължи ", изяснява Флиглер. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР