Търсенето на вода в течно състояние е сред основните цели

...
Търсенето на вода в течно състояние е сред основните цели
Коментари Харесай

Местата с най-много вода в Слънчевата система

Търсенето на вода в течно положение е измежду главните цели на много астрономи. Всеобщото усещане е, че това е много огромна необичайност, само че в действителност надалеч не е по този начин. Вода в течащо положение има на още много места освен това в Слънчевата система. Планетарният академик Стив Ванс от НАСА е направил ранглиста на местата с най-вече течаща вода в Слънчевата система, оповестява онлайн изданието BusinessInsider. Изненадващо, Земята въобще не е в челото на тази ранглиста.

Къде отвън Земята може да има живот

РАЗГЛЕДАЙТЕ СНИМКИ ОТ КОСМОСА В ГАЛЕРИЯТА НИ

Ванс е употребявал няколко критерия, с цел да направи класацията си. Сред тях са подобен размер на водата, която се намира на даденото тяло, както и приблизителният размер на цялото тяло. От тези данни е изведен и % на водата от общия размер.

Резултатите са изненадващи. Оказва се, че в действителност Земята има съвсем незначително количество вода по отношение на размера си. То е към 1 милиарда кубични километра или 1,335 зеталитра (зеталитър е единица с 21 нули). Звучи доста, само че е единствено 0,12% от общия размер на планетата.

Учени откриха диаманти с извънземен генезис

НАСА ще търси екзопланети с неповторим нов спътник

Спътникът на Юпитер Ганимед има много повече вода от Земята - цели 35,4 зеталитра, което се равнява на 69% от размера му. Енцелад има 0,01 зеталитра, което е 68% от размера му. Титан има 18,6 зеталитра, което е 44% от размера му. Калисто може да се похвали с 5,3 зета литра или 33% от размера си, а Европа - с 2,6 зеталитра или 18% от размера си.

Планетата-джудже Плутон има 1 зеталитър вода, което е 62% от размера ѝ. В класацията попадат още Дион и Тритон, които имат под 1 зеталитър, само че още веднъж над 60% вода по отношение на размера си.

SpaceX желае да откри "хора " в други галактики

Учени ще търсят "изчезнали " астероиди в Антарктида

Разбира се, единствено съществуването на доста течна вода не е задоволително за условия за живот. Нужна е и подобаваща температура, както и спазването на редица други критерии. Въпреки това учените считат, че точно Европа може да разполага с сходни условия. В интервала сред 2022 година и 2025 година НАСА възнамерява да изпрати сонда към спътника, който да я фото- и картографира в елементи, с цел да се разбере повече за него.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още забавни вести последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР