Търсенето на светове около звезди извън Слънчевата система ще бъде

...
Търсенето на светове около звезди извън Слънчевата система ще бъде
Коментари Харесай

НАСА подновява търсенето на екзопланети

Търсенето на светове към звезди отвън Слънчевата система ще бъде възобновено през идните седмици с изстрелването на галактически уред на НАСА, с чиято помощ учените се надяват да усилят каталога на известните екзопланети, способни да поддържат живот, съобщи Ройтерс.

НАСА възнамерява да изстреля телескопа " Тес " (TESS - Transiting Exoplanet Survey Satellite) от галактическия център " Кенеди " във Флорида с ракета " Фалкон 9 " в интервала сред средата на април и юни.

Мисията на стойност 337 милиона $ ще продължи две години.

Най-новото начинание на НАСА е проектирано да " надгради " труда на предшественика си, галактическия телескоп " Кеплер ". С негова помощ беше открит " лъвският къс " от към 3500 документирани през последните 20 години екзопланети.

Специалистите от НАСА чакат " Тес " да открие хиляди незнайни до момента светове, измежду които стотици планети с размерите на Земята или двойно по-големи " суперземи ".

Подобни светове, за разлика от газови колоси като Юпитер или Нептун, се смятат за най-вероятните и обещаващи претенденти за съществуване на скалисти повърхности или океани, и надлежно за условия за възникването на живот.

След изстрелването ще бъдат нужни към 60 дни, с цел да доближи " Тес " неповторимата си високоелиптична орбита, в която ще " прави лупинги " сред Земята и Луната на всеки две седмици и половина.

Системата за позициониране на " Кеплер " се срина през 2013 година - към четири години след изстрелването му, а горивото на галактическия телескоп е на изчерпване.

" Това прави момента съвършен да изпратим " Тес " да продължи делото на " Кеплер " в търсенето на планети към звезди отвън Слънчевата система ", споделя Пол Херц, шеф на астрофизичния отдел на НАСА.

Телескопът " Тес " с приблизителните размери на ледник е оборудван с четири специфични камери. С тях апаратът ще изследва 200 000 звезди, които се намират релативно покрай Слънцето и са измежду най-ярките в небето, търсейки измежду тях тези с налични лични планети.

Подобно на " Кеплер ", наследникът му " Тес " ще употребява способ за разкриване, прочут като директна фотометрия. За разлика от предшественика си обаче, чийто поглед е вторачен в дребен небесен откъслек, " Тес " ще изследва по-голямата част от небето.

Съществена част от вниманието на наследника на " Кеплер " ще бъде ориентирана към дребните и студени звезди, известни като червени джуджета. Те са " плодородна почва " за " близка ревизия ", защото вероятността към тях да има скалисти планети с размерите на Земята е по-голяма. Освен това, защото алените джуджета са дребни и планетите им орбитират в по-голяма непосредственост, в сравнение с Земята към Слънцето, техните преноси са по-ясно изразени.

Чрез директния способ - измерването на намалената светимост на звезда, когато пред нея минава планета, могат да бъдат избрани планетните размер и орбитален път. По-нататъшни наблюдения с наземни телескопи могат да дефинират масата на планетата и в последна сметка - нейните компактност и състав.

Досега е доказано съществуването на по-малко от 10 скалисти планети с размерите на Земята или суперземи. Специалистите се надяват посредством задачата на " Тес " техният брой да се удвои или утрои.

Най-обещаващите находки ще бъдат подложени на още по-близка ревизия от новото потомство по-големи и по-мощни телескопи, които са в развой на създаване и ще търсят " издайнически " признаци за живот.

" Тес " няма да може да открие живот отвън Земята, само че ще ни помогне да разберем накъде да насочим нашите по-големи и мощни телескопи ", споделя Пол Херц.

(БТА)
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР