Търсенето на природен газ в Европа ще бъде по-слабо в

...
Търсенето на природен газ в Европа ще бъде по-слабо в
Коментари Харесай

Повече въглища, по-малко газ ще търси Европа тази година

Търсенето на природен газ в Европа ще бъде по-слабо спрямо миналата поради високите цени на синьото гориво, които вършат въглищата по-привлекателен вид за генериране на електрическа енергия. Това предвижда Международната организация по силата (МАЕ), представена от Ройтерс.

През предходната година потреблението на газ в Европа е повишено с 5,5% до 552 милиарда кубични метра. Очакванията са тази година търсенето да спадне с към 4,5% до 527 милиарда кубични. Този резултат се дължи частично на пониженото изгаряне на газ в енергийния бранш, което може да се свие с 6% по отношение на 2021 година, показват от МАЕ в тримесечния си отчет за газовите пазари.

„ Очаква се производството на електрическа енергия посредством природен газ да намалее на фона на мощното разширение на възобновимите енергийни източници, като в това време високите цени на синьото гориво не престават да тежат върху неговата конкурентоспособност по отношение на въглищната сила ", означават от основаната в Париж организация.

Цените на газа в Европа и Азия се повишиха до рекордно високи през предходната година, а тези  в Съединени американски щати доближиха най-високото си ниво от десетилетие насам. Поскъпването се дължеше на лимитираните доставки, ниските равнища в газовите складове и конкуренцията в лицето на полутечен природен газ (LNG).

Макар че европейските цени на въглищата и въглеродните излъчвания в Европейски Съюз също скочиха, това покачване изостава от растежа на цените на газта, което измести краткосрочните пределни разноски в интерес на потреблението на въглища за произвеждане на електрическа енергия.

В Европа по-ниските от нормалното доставките по тръбопроводи от Русия, комбинирани с опасенията за спиране на доставките при западни наказания против Москва при положение на инвазия в Украйна, спомагат за опазване на ценовото повишаване на газа и при започване на тази година.

МАЕ чака тази година цените на европейския газ и тези на втечнения газ в Азия да доближат приблизително надлежно 26 $ за метричен милион английски топлинни единици (mmBtu) и 27 $ mmBtu, което се равнява надлежно на 79,50 евро за мегаватчас (MWh) и на 82,50 евро за MWh.

Очакванията са високите цени на газа да се задържат доникъде на тази година и по-късно да тръгнат надолу, стига да се усъвършенства наличността на доставките.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР