Търсенето на инвеститорите на щатския долар като резервна валута може

...
Търсенето на инвеститорите на щатския долар като резервна валута може
Коментари Харесай

Ще загине ли доларът?

Търсенето на вложителите на щатския $ като аварийна валута може доста да падне, в случай че стартира втора вълна ковид . Това съобщи главният макростратег на „ Дойче банк “ за азиатския пазар Самир Гоел. Основният въпрос за вложителите е дали да купуват долари с награда за неговата явна сигурност на фона на опасенията по отношение на допустима втора вълна на ковид в Съединените щати. Ново огнище на COVID-19 може да накара $ съществено да отслабне по отношение на множеството валути в развитите страни, в това число Китай, предизвести Гоел, представен от съветския вестник “Независимая газета “ в материал, показан без редакторска интервенция от организация Фокус.
Той означи, че от март, когато коронавирусът стартира интензивно да се популяризира по света, вложителите са предпочели американския $ пред валутите от страните от „ групата на десетте “ (Великобритания, Франция, Германия, Италия, Япония, Белгия, Холандия, Швеция, Канада, Съединени американски щати и Швейцария), Според него вложителите нормално „ се обръщат към щатския $ “ във времена на неустановеност, частично заради релативно положителното му състояние като световна аварийна валута. Но в този момент обстановката се трансформира. Експертът от „ Дойче Банк “ акцентира, че към този миг тактиката за излизане на Съединени американски щати от рестриктивните мерки наподобява по-лоша от другите страни.
Няма единно мнение за заплахата от втора вълна COVID-19. Някои експерти я чакат през есента, само че не е несъмнено, че такава изобщо ще има. И в случай че това стане, не е ясно какъв брой разрушително ще бъде за стопанската система. Преките вреди не са породени от самата пандемия, а от карантина, която визира най-вече интернационалната търговия, туризма и бранша на услугите. Засега в своите финансови прогнози множеството финансови компании в света подценяват сюжета на втората вълна. Но в случай че това стане, тогава ние не споделяме песимистичния мироглед на „ Дойче банк “ за щатския $. Във време на война и всевъзможни разтърсвания търсенето на доларовите и американските суверенни облигации пораства. Това е реакция на " отбрана " в съзнанието на вложителите.
Американският федерален дълг доближи 26 трилиона $ и нараства с един трилион $ месечно - 12 пъти по-бързо, в сравнение с преди пандемията от ковид . Бюджетният недостиг е над три трилиона $. И, несъмнено, гръмкото изказване на президента Тръмп, че Съединени американски щати завършват ерата на безкрайните войни, въобще не подхожда на плана за увеличение на бюджета на Пентагона за фискалната 2021 година. Според информация от бизнес средите тази обстановка съставлява опасност за действието на американската валута като световна валута. Според тях преди края на годината доларът го чака хиперинфлационен потрес. Може ли това да стане факт?
Ако помислите, тогава по принцип да. Това е очевидно за всеки с висше обучение. Теорията обаче постоянно се разграничава от практиката. Американският дълг е проблем преди всичко не на Съединени американски щати, а на техните кредитори. По принцип той може просто да бъде отписан на „ неприятните момчета “ от Китай, Русия, Турция и други страни. Паричното изпомпване на Федералния запас няма да аргументи хиперинфлация, само че ще докара до увеличение на стоките и запасите. За Русия и вложителите този сюжет не е неприятен.От наша позиция това е по-вероятно. Ние го считаме за основа.
Но в случай че песимистите са прави и доларът в действителност е " всичко "? Инвестициите на Банката на Русия в държавния дълг на Съединени американски щати възлизат на 6,85 милиарда $. Освен това 4,014 милиарда $ от тази сума са вложени в дълготрайни скъпи бумаги, а 2,84 милиарда $ в краткосрочни. Международните запаси на Русия възлизат на 565,2 милиарда Долара. Размерът на съветските вложения е нищожен, едвам надвишава 1%. Нулирането му е малък проблем, само че спестяванията на руснаците в брой може просто да изгорят. И вероятността за бързо осъществяване на този сюжет не е нулева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР