Търсенето на хлебна пшеница в Добричкия регион ще расте и

Търсенето на хлебна пшеница в Добричкия регион ще расте и ...

Цената на хлебната пшеница в Добричкия регион продължава да расте.


Търсенето на хлебна пшеница в Добричкия регион ще расте и е възможно цената да достигне 400 лева за тон наесен, когато мелничните комбинати се осигуряват със суровина за новото производство, съобщи председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.Още по тематаПо-високи добиви от пшеница тази година отчита агроминистерствотоКостадин Костадинов: Климатичните условия направиха 2019 г. интереснаКъде е мястото на България в световния износ

Сега хлебното зърно в региона се търгува за 330-360 лева за тон при 320-330 лева в същия период на миналата година. Пшеницата от новата реколта е с добри показатели за протеин и мокър глутен, само там, където са паднали повече дъждове, хектолитърът достига 71-73, а търговците търсят с показател над 80, коментира за БТА председателят на браншовата организация.

По думите на Жекова фуражната пшеница до пристанището на Варна върви по 290-300 лева за тон, при 5-10 на сто по-висока цена през миналото лято.

Според председателя на браншовия съюз картината в зърнопроизводството в Добричкия регион е пъстра.

Земеделските стопани са добили от 250 до 700 килограма пшеница от декар в различните райони на областта.

Според обобщените данни от областната дирекция "Земеделие" в Добричкия регион, който традиционно произвежда най-много зърно в страната, през тази стопанска година са добити 719 хил. тона пшеница при 660 863 тона миналото лято. Средният добив достига 553 килограма – при 541 килограма година по-рано.
 

Източник: investor.bg