Търсенето на хидравлични изделия се очаква да остане слабо и

...
Търсенето на хидравлични изделия се очаква да остане слабо и
Коментари Харесай

Икономическото забавяне в Европа свива резутатите на "Стара планина холд"

Търсенето на хидравлични произведения се чака да остане едва и тази година

© Юлия Лазарова Забавянето на стопанската система в Западна Европа е довело до 7.5% спад на продажбите на " Стара планина холд " през 2019 година Това демонстрира консолидираният доклад на холдинга, чиито съществени вложения са в експортно насочени машиностроителни предприятия. Печалбата се намалява изпреварващо (-10%) поради по-умереното понижение на разноските. Дъщерните " М+С хидравлик " и " Хидравлични детайли и системи " (ХЕС) също означават спад и предвиждат по-слаби резултати тази година. Допълнителен отрицателен резултат върху поръчките оказва и суматохата около ковид, която прави клиентите внимателни.

Холдингът

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики За 2019 година продажбите са в размер на 224.4 млн. лева, което въпреки всичко е малко над предстоящите 222 млн. лева (виж таблицата). Само за четвъртото тримесечие обаче понижението е с 16% на годишна база. " Спадът на продажбите е резултат на към този момент обрисуваните рамки на рецесията в индустриалното произвеждане на водещите стопански системи на Европейски Съюз ", показват от " Стара планина холд ". Тъй като дъщерните компании изнасят главно към страните от Европейски Съюз, първите сигнали за криза там са повлияли отрицателно на клиентите, което е довело до сериозен спад на продажбите. Нещо повече - при започване на 2020 година се следи усилване на скептицизма по отношение на ковид, като това се дължи не толкоз на предстоящата зараза, колкото на суматохата около нея, споделят от холдинга.

По-ниската чиста облага евентуално ще се отрази и на дивидентите, които акционерите ще получат. През предходната година холдингът разпредели най-големия в историята си дял - общо над 5 млн. лева, след мощна 2018 година

Хидравлика

Близо 57% от вложенията на " Стара планина холд " са в региона на силовата хидравлика, където има акции в " М+С хидравлик " - Казанлък (30.61%), и " Хидравлични детайли и системи " (ХЕС) - Ямбол (64.53%).

" М+С хидравлик " регистрира двуцифрен спад на продажбите до малко под 112 млн. лева, а прогнозите за 2020 година са те да намалеят в допълнение до 109 млн. лева Печалбата също се свива с 12%, демонстрира консолидираният доклад на компанията, която има дъщерно индустриално сдружение в Сърбия, както и комерсиално сдружение в Германия.
Почти без смяна остават продажбите на ХЕС през предходната година. В същото време обаче общите разноски са се покачили с 1.5%, основно поради повишаването на металите и по-високите разноски за труд, което е свило чистата облага с над 17%.

" Спадът на индустриалното произвеждане в Западна Европа докара до скептицизъм в бизнес настроенията на нашите съществени сътрудници, вследствие на което чакаме тази наклонност да продължи и през идващите тримесечия ", показват от сдружението. През първото тримесечие на 2020 година компанията чака продажбите да спаднат с 27% на годишна база, което обаче отчасти се дължи и на исторически рекордните продажби за същия интервал на предходната година. За цялата 2020 година прогнозите са продажбите да намалеят с 12-13%, само че поради по-слабия спад на оперативните разноски облагата ще бъде с над 20% по-ниска.

Акумулатори

Холдингът държи 51.4% от акциите на производителя на стартови батерии и тягови акумулатори " Елхим Искра " - Пазарджик. За 2019 година компанията регистрира към 9% спад на приходите. Това се дължи както на по-ниските продажни цени поради поевтиняването на оловните материали, по този начин и на по-слабите продажби на европейските пазари и в частност в Италия и Германия, където има най-осезаемо закъснение в темповете на напредък и риск от криза, показват от сдружението.

Другите вложения на " Стара планина холд " включват " Българска роза " - Карлово (49.99%), производителят на трикотажни произведения " Боряна " - Червен бряг (50%), производителят на чорапи " Фазан " - Русе (92.65%), " Винпром " - Велико Търново (95.69%) и " Устрем " - Свищов (45%), което създава аварийни елементи за селскостопански машини.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР