Търсенето на дизелови модели в България и страните от ЕС

...
Търсенето на дизелови модели в България и страните от ЕС
Коментари Харесай

Продажбите на нови дизели в България спадат, на електромобили и хибриди скачат

Търсенето на дизелови модели в България и страните от Европейски Съюз продължава да пада, а ползата към колите, притежаващи електромотор все по този начин нараства, демонстрират данните на Асоциацията на производителите на коли в Европа за деветмесечието, публикувани през днешния ден. В целия Европейски съюз за този интервал са регистрирани с 16.4% по-малко дизели (почти 3.61 млн), бензиновите модели са с 3.4% повече (близо 6.93 млн.), а търсенето на електрически автомобили и зареждащи се от контакта хибриди скача с 42.6% (308 460 броя).

Тази наклонност е трайна и се дължи на плануваното въвеждане на рестрикции за влизане в избрани зони на дизелови коли и желанията възбраните да обгръщат все по-големи елементи от обитаемоте зони. Друга причина са към момента неотшумелите кавги към манипулираните данни за разхода на гориво на тези коли.

Като цяло в страните от Европейски Съюз за деветмесечието са продадени малко над 945 хиляди автомобила с електромотор. В същото време единствено на мотори с вътрешно горене разчитат над 10.73 милиона леки коли.

При България разлюбването на дизела е още по-изразено, като търсенето на коли с такива мотори пада с 19% до 11 956 бройки. Купените бензинови модели са съвсем 16 хиляди (+9.1%). Ръстът в търсенето на електрически автомобили е 64.5%, образуван от 181 покупко-продажби. 102 от покупките на електрически автомобили са от услугата за споделен транспорт в София Spark.

При плъг-ин хибридите продажбите се покачват с съвсем 70 на 100 (39 покупки), а при класическите хибриди с малко над 24% (1370).

Всичко, което би трябвало да знаете за: Екоавтосалон (76)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР