Търсенето на базови телефони с бутони е нараснало с 89%

...
Коментари Харесай

„Глупавият“ телефон се завръща неумолимо


Търсенето на базови телефони с бутони е повишено с 89% сред 2018 и 2021 година (снимка: CC0 Public Domain)

„ Глупавите “ телефони се завръщат с цялостна мощ и от ден на ден хора ги избират пред „ умните “ им събратя. Потребители, пазарни наблюдаващи и психолози са единомислещи, че има безспорни преимущества: човек има повече време за себе си и околните си, по-спокоен е и работи по-съсредоточено и по-продуктивно.

Седемнадесетгодишната Робин Уест е особеност измежду връстниците си – тя няма смарт телефон. Вместо да срколва по през целия ден из TikTok и Instagram, тя употребява по този начин наречения „ малоумен телефон “ – елементарен мобилен телефон с дребен екран и физически бутони.

Тези базови телефони имат лимитирана функционалност – случат за позвънявания и изпращане на къси текстови известия. Може да имат радио и фенерче, някоя семпла игра, а задната им камера е със скромни благоприятни условия и прави обикновени фотоси. Не се свързват към интернет и не могат да им се конфигурират приложения.

Тези устройства са сходни на някои от първите телефони, каквито хората използваха в края на 90-те години.

Решението на Уест да се откаже от някогашния си смарт телефон преди две години е моментно. Докато търсела аварийно „ ало “ в магазин за втора ръка, била привлечена от ниската цена на „ телефон-тухла “. Дребното устройство й коствало единствено няколко евро. И защото няма функционалност на смарт телефон, в този момент дамата няма и скъпа месечна сметка за данни.

„ Докато не купих телефона-тухла, не бях забелязала какъв брой доста време от живота ми е завладял смарт телефонът “, споделя тя. „ Имах доста приложения за обществени медии и не вършех толкоз доста работа, колкото желае, тъй като все бях на телефона си. “

Жената споделя, че не има вяра в миналото отново да си купи различен смарт телефон. „ Доволна съм от своята тухла – не мисля, че ме лимитира. Определено съм по-проактивна. “

„ Глупавите “ телефони не престават да се възраждат. Търсенето им в Гугъл е скочило с 89% сред 2018 и 2021 година, съгласно отчет на софтуерната компания SEMrush.

Смартфоните непрекъснато изискват внимание от потребителите посредством звуци и сигнали, а това изморява (снимка: CC0 Public Domain)

Междувременно изследване от 2021 година на счетоводна група Deloitte споделя, че един на всеки 10 консуматори на мобилни телефони в Обединеното кралство си е купил „ тъп “ телефон.

„ Изглежда, че модата, носталгията и появяването им във видеоклипове в TikTok играят роля за възраждането на „ глупавите “ телефони “, споделя Ърнест Доку, специалист по мобилни устройства в уеб страницата за съпоставяне на цени Uswitch.com. „ Много от нас имаха „ малоумен телефон “ преди време. Затова е естествено да изпитваме възприятие на носталгия към тези типичен устройства. “

Без подозрение принос има и рестартирането на емблематичния модел 3310 на Nokia през 2017 година оригиналът е пуснат за първи път на пазара през 2000 година и един от най-продаваните мобилни телефони на всички времена. „ Nokia прокара 3310 като налична опция в свят, цялостен с висококачествени мобилни телефони. “

Вярно е, че „ глупавите “ телефони не могат да се конкурират с най-новите първокласни модели на Apple и Samsung, когато става въпрос за продуктивност или функционалност, споделя експертът. „ Ала те могат да ги засенчат в други значими области като живот на батерията и устойчивост “.

Пшемек Олейничак, психолог по специалност, от пет години е заменил смарт телефона си с Nokia 3310. Първоначално взел това решение поради по-дълготрайната батерия. После обаче схванал, че има и други преимущества.

„ Преди постоянно бях прикрепен към телефона, с цел да ревизирам всичко и на всички места, да дълбая из Фейсбук или новините или други обстоятелства, които ми бяха действително нужни “, споделя той. „ Сега имам повече време за фамилията си и себе си. Голяма изгода е, че не съм привързан към харесването, шерването, коментирането или описването на живота си пред други хора. Сега имам повече цялост. “

Психологът, които живее в полския град Лодз, признава, че в началото смяната е била предизвикателство. „ Преди ревизирах всичко, да вземем за пример рейсове и заведения за хранене, на своя смарт телефон, до момента в който пътувам. Сега това е невероятно. Научих се да върша изследванията авансово, вкъщи. Свикнах по този начин “.

Завръщането на положителния остарял „ малоумен “ телефон предизвика някои производители да потърсят „ златната среда “ сред смарт телефона и елементарната „ тухла “. Появяват се модели, които са малко по-умни от нормалния базов телефон. Например, към главните си функционалности могат да имат и алтернатива за слушане на музика или подкасти и да се свързват посредством Bluetooth със слушалки. Могат да имат и някакъв базов браузер. Въпреки това си остават невъзможни за прилагане пристрастяващи приложения като обществени медии, новинарски излъчвания, електронни пощи.

Китайската Light Phone да вземем за пример, която прави тъкмо такива устройства, споделя, че отчела най-силната си финансова година през 2021 година Продажбите са се нараснали със 150% спрямо 2020 година Съоснователят Кайвей Тан споделя, че устройството в началото е основано, с цел да се употребява като второстепенен телефон за хора, които желаят да си починат от своя смарт телефон – да вземем за пример през съботите и неделите. Но в този момент половината клиенти на компанията употребяват устройството като главен телефон.

„ Ако извънземните дойдат на земята, те биха си помислили, че мобилните телефони са най-хубавият тип, контролиращ човешките същества “, споделя Тан. „ И това няма да спре. Само ще се утежни. Потребителите осъзнават, че нещо не е наред, и ние желаеме да предложим опция. “

Изненадващо, главните клиенти на компанията са на възраст сред 25 и 35 години.
още по темата
Проф. Сандра Вахтер, старши теоретичен помощник в региона на изкуствения разсъдък в Оксфордския университет, споделя, че е разбираемо, че някои хора търсят по-прости мобилни телефони. „ Може да се каже с съображение, че в днешно време способността на смарт телефона да организира позвънявания и да изпраща къси известия е съвсем странична характерност “, изяснява тя. „ Смартфонът е станал център за развлечение, генератор на вести, навигационна система, дневник, речник, портфейл “. Тя прибавя, че смарт телефоните постоянно желаят да „ притеглят вниманието “ на притежателите си с непрекъснато увещание за себе си – вести, актуализации и изключителни вести. Това непрекъснато разсейва, отвлича вниманието, изморява.

„ Логично е, че някои от нас в този момент търсят по-прости технологии и считат, че „ глупавите “ телефони могат да предложат завръщане към по-семплите времена, “ споделя проф. Вахтер. „ Може да ни остава повече време, с цел да се концентрираме изцяло върху дадена задача и да се ангажираме с нея по-целенасочено. Проучванията демонстрират, че прекомерно огромният избор може да води до чувство на злощастие и възбуденост “.

Междувременно притежателите на смарт телефони не могат да проумеят това. „ Всички считат, че това е единствено краткотрайно, “ споделя Уест. „ Питат ме – добре де, по кое време ще вземеш смарт телефон? “
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР