Търсачите на трюфели в Добричкия регион ще могат да влизат

...
Търсачите на трюфели в Добричкия регион ще могат да влизат
Коментари Харесай

Търсачите на трюфели в Добричкия регион могат да влизат само в горите, отдалечени на 10 км от свинеферми

Търсачите на трюфели в Добричкия район ще могат да влизат единствено в горите, отдалечени на 10 километра от огромните свинекомплекси, като водят със себе си не повече от две кучета и то с ветеринарномедицински паспорт, оповестиха от пресцентъра на регионалната администрация за издадената заповед от регионалния шеф Красимир Кирилов.

Горските и ловни стопанства в региона би трябвало да дават на събирачите карти с секторите, в които не могат да упражняват активността си.

Въведената по-рано възбрана да се търсят трюфели и избраните 20-километрови зони към огромните свинеферми поради заплахата от африканска чума породиха неодобрение измежду хората, които събират горски артикули, напомнят от регионалната администрация.

С новата заповед се дефинират 10-километрови ограничаващи зони към селата Козлодуйци, Дъбовик, Къпиново, Септемврийци, Карапелит, Ловчанци, в които има индустриално свиневъдство. Търсачите на трюфели могат да влизат в горски местности отвън тези зони като носят позволение за прилагане на недървесни горски артикули. Хората би трябвало да употребяват обувки, разнообразни от ежедневните, които по-късно да бъдат дезинфекцирани, се показва още в заповедта на регионалния шеф. От сектора се задължават да алармират органите за бракониери и за вероятно открити мъртви диви свине.

В Добричка област е оповестено бедствено състояние поради африканската чума до 2 септември. Досега в района има единствено един доказан случай на заболяването при диво прасе, ударено от автомобил в землището на село Дуранкулак.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР