Търсачи на трюфели от Североизточна България се обявиха против предприетите

Търсачи на трюфели от Североизточна България се обявиха против предприетите ...

Търсачи на трюфели протестираха срещу забраната за събиране на гъби и билки.


Търсачи на трюфели от Североизточна България се обявиха против предприетите мерки в горите за неразпространение на африканската чума. Те се събраха на входа на Добрич и обявиха, че ще преминат към ефективни протести, ако не падне забраната за събиране на трюфели.
Протестиращите: Борисов да обиколи с джипа и да види резултата от мерките срещу чумата Стигна се до сблъсък между протестиращи и шофьор, опитващ се да премине през блокадата при Крушаре
Варненецът Борислав Йорданов събира трюфели в горите на Добричко. Твърди, че диви прасета не е виждал.

"В момента дивите прасета, животните не са в горите, всичко е в зърнените култури", обяснява Борислав Йорданов.

Снимка: btvnovinite.bg

А според директора на горското в Добрич дивите прасета са в масивите с царевица, но само през деня.

"Те са мигриращи видове, които си търсят активно вечерно време храна и вода и поради тази причина те мигрират и в горите и в селскостопанските площи", твърди инж. Цанко Николов – директор на Горското стопанство в Добрич.

Десетки събирачи на трюфели настояха забраната да бъде отменена, тъй като събирането на ценната гъба е тяхно препитание.

"Като има трюфели- на масата ни има храна, като няма трюфели- няма храна, това е", отбелязва Юлиян Иванов от Тервел.

Изкупната цена за килограм трюфели е от 50 до 70 лева - доста по-ниска от продажната в интернет, където 200 грама летен трюфел например се продава за 240 лева. Въпреки разликата обаче, протестиращите са доволни.

"60-70 лева на ден си ги изкарваме. Качествен е, щом го купуват за Европа значи е качествен", казва още събирачат на трюфели Юлиян Иванов.

Официална статистика за този бизнес у нас няма. По информация на недоволните над 100 000 са събирачите на трюфели у нас.

Източник: btvnovinite.bg