Търсачи на трюфели от Североизточна България се обявиха против предприетите

...
Търсачи на трюфели от Североизточна България се обявиха против предприетите
Коментари Харесай

Търсачи на трюфели протестираха срещу забраната за събиране на гъби и билки

Търсачи на трюфели от Североизточна България се оповестиха срещу подхванатите ограничения в горите за неразпространение на африканската чума. Те се събраха на входа на Добрич и оповестиха, че ще преминат към ефикасни митинги, в случай че не падне възбраната за събиране на трюфели.
Протестиращите: Борисов да обиколи с джипа и да види резултата от ограниченията против чумата Стигна се до конфликт сред протестиращи и водач, опитващ се да премине през блокадата при Крушаре
Варненецът Борислав Йорданов събира трюфели в горите на Добричко. Твърди, че диви свине не е виждал.

" В момента дивите свине, животните не са в горите, всичко е в зърнените култури ", изяснява Борислав Йорданов.

Снимка: btvnovinite.bg

А съгласно шефа на горското в Добрич дивите свине са в масивите с царевица, само че единствено денем.

" Те са мигриращи типове, които си търсят интензивно вечерно време храна и вода и заради тази причина те мигрират и в горите и в селскостопанските площи ", твърди инж. Цанко Николов – шеф на Горското стопанство в Добрич.

Десетки събирачи на трюфели настояха възбраната да бъде анулирана, защото събирането на скъпата гъба е тяхно прехранване.

" Като има трюфели- на масата ни има храна, като няма трюфели- няма храна, това е ", отбелязва Юлиян Иванов от Тервел.

Изкупната цена за кг трюфели е от 50 до 70 лв. - много по-ниска от продажната в интернет, където 200 грама летен трюфел да вземем за пример се продава за 240 лв.. Въпреки разликата обаче, протестиращите са удовлетворени.

" 60-70 лв. дневно си ги изкарваме. Качествен е, щом го купуват за Европа значи е първокласен ", споделя още събирачат на трюфели Юлиян Иванов.

Официална статистика за този бизнес у нас няма. По информация на недоволните над 100 000 са събирачите на трюфели у нас.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР