Таро или колоказия е растение, което не е популярно у

...
Таро или колоказия е растение, което не е популярно у
Коментари Харесай

Вкусни рецепти с таро

Таро или колоказия е растение, което не е известно у нас. Познато е още с латинското си название Colocasia esculenta или колокаси.

Използваемата част от него е коренът, също прочут като таро. Той прилича картоф, само че има по-мека конструкция и много по-сладък усет. Най-често таро се подготвя в тенджера или на фурна.

Ето няколко забавни предписания с таро - екзотичният корен, които може да направи нормалните гозби доста по-различни:

Зеленчукова чорба с таро

 Таро

Необходими артикули: 100 г таро, 300 г тиква, ½ грудка див копър, 1 морков, 1 домат, 2 скилидки чесън, зеленчуков бульон, розмарин, мащерка, зехтин

Начин на подготвяне: Фурната се загрява на 200°C. Всички зеленчуци се нарязват на дребни късчета. Заедно с чесъна се поставят в тавичка за печене. Отгоре се поръсват със зехтин, розмарин и мащерка. Пекат се към 40 минути до омекване.

Когато зеленчуците са подготвени, към тях се прибавя и изстисканият чесън. Всичко се поставя в блендер или кухненски робот. Пасира се дружно с бульона, в случай че е прекомерно гъсто.

Полученото се поставя на огъня. При потребност му се прибавя бульон, до постигане на мечтаната консистенция. Супата се сервира със заквасена сметана или с пикантен сос табаско.

Свински пържоли с таро

Необходими артикули: 1400 г (6 бр.) свински пържоли, сол, черен пипер, 550 г картофи, 950 г таро, 110 г клончета целина, 1 глава кромид лук, 4 с.л. зехтин или маслиново олио, 3 с.л. доматено пюре, 3 ч.ч. гореща вода, сокът от един лимон

Начин на подготвяне: Картофите се режат на едри части. Тарото се чупи на едро. Целината и лукът се режат на ситно. Пържолите се начукват с чук за месо. Прави им се дребен прорез от външната страна, като се разреже тлъстото и се стигне до чистото месо. Посоляват се и се наръсват с черен пипер.

 Свински пържоли с таро

Зехтинът се загрява в подобаващ съд на котлона. Пържолите се запържват за към 2-3 минути от всяка страна или до момента в който се зачервят. Целта е соковете на месото да се запечатат вътре в него, а не да се пържи до подготвеност. Може да се изпържат на два пъти. Когато са подготвени, се подреждат в йенска тенджера или тава.

В същата лой се запържват и картофите към 3 минути - до зачервяване. Изваждат се, отцеждат се от непотребната миризма и се трансферират в огромна купа. На тяхно място се поставя начупеното таро. Запържва се до леко зачервяване, към 3 минути, като понякога се разбърква.

Готовото таро се вади, отцежда се и се поставя при картофите. Добавят им се нарязаните целина и кромид лук. Подправя се със сол и черен пипер на усет. Всичко се разбърква добре и се изсипва върху пържолите.

Доматеното пюре се разтваря в 750 мл горещата вода. Бърка се, до момента в който се разтвори изцяло. С него се заливат продуктите в тавата. Отгоре се поливат и с останалия зехтин. Тавата се завива с алуминиево фолио или се слага капакът.

Ястието се пече на второ равнище в авансово загрята на 210°C фурна, за един час. След това съдът се отваря и пържолите се изваждат на повърхността. Съдът се връща във фурната без капак, като температурата се намалява на 190°C. Пече се още 30 минути, до момента в който пържолите се зачервят. След това се обръщат от другата страна и тавата се връща във фурната за още 20-25 минути. Поднасят се с прясно изцеден лимонен сок.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР