Търнава. Изпълнителният директор на Национална компания индустриални зони“ ЕАД (НКИЗ)

...
Търнава. Изпълнителният директор на Национална компания индустриални зони“ ЕАД (НКИЗ)
Коментари Харесай

Изпълнителният директор на НКИЗ Антоанета Барес участва в срещата на министъра на икономиката Емил Караниколов с представители от словашкия бизнес

Търнава. Изпълнителният шеф на „ Национална компания индустриални зони “ ЕАД (НКИЗ) Антоанета Барес взе участие в срещата на министъра на стопанската система Емил Караниколов с представители на бизнес делегация от област Търнава, Словакия. Това оповестиха от пресцентъра на НКИЗ .
Заинтересовани сме от активизиране на двустранната търговия и икономическо съдействие, както и от увеличение наличието на словашкия бизнес в България, съобщи министър Караниколов по време на срещата в министерство на стопанската система. От словашка страна в нея се включиха компании от сферата на производството на машини, ремъци за транспортни средства, бои и лакове, както и стоманени и бетонни стълбове.
Емил Караниколов разясни, че през 2018 година са регистрирани рекордно високи стойности на двустранните търговски връзки. „ През 2018 година износът към Словакия е 217.117 млн. евро, с растеж от 4.9%. Вносът е 393.862 млн. евро, с растеж от 1%, а стокообменът възлиза на 610.979 млн. евро, това е дял от 1.0% от целия ни стокообмен и растеж от 2.3% “, зави министърът.
Според него, идната Четвърта сесия на двустранната консултативна комисия за икономическо съдействие ще способства за увеличение на стокообмена и задълбочаване на връзките сред българските и словашките компании.
В сряда бизнес делегацията от Словакия, съпроводена от Виктор Петрашовски, втори секретар на посолството на Република Словакия, посети Икономическа зона София- Божурище. Визитата беше част от двустранни бизнес срещи, проведени от Българската търговско-промишлена палата, посолството на Словакия и районната комерсиална палата на словашкия град Търнава.
По време на визитата си в близката до столицата зона гостите се срещнаха с опита на „ Национална компания индустриални зони “ ЕАД в построяването и развиването на индустриални паркове на територията на цялата страна и привличането на вложители в тях. Беше очебийно и съдействието с общините за основаването на спомагателен запас от индустриални терени, които да се оферират при интерес от страна на вложителите.
Словашките предприемачи бяха впечатлени от мащаба на плана за логистичен център на датската компания „ Юск “, както и от сериозното наличие на компании от Германия, избрали да влагат и да развиват бизнеса си в България и по-конкретно в Икономическа зона София - Божурище. До момента зоната са избрали три немски компании – „ Бер-Хелла Термоконтрол “, „ Мултивак “ и „ Райсволф “.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР