Тържествено честване по повод 200 г. от рождението на Петко

...
Тържествено честване по повод 200 г. от рождението на Петко
Коментари Харесай

Тетевен отбеляза 200 г. от рождението на Петко Милев–Страшния

Тържествено честване във връзка 200 година от рождението на Петко Милев–Страшния, прочут и като Страшника се организира в Тетевен. Пред емблематичния за града монумент бе отслужен молебен за здраве и бе почетена паметта на огромния български бунтовник, предан тетевенец и разгорещен балканджия. Обредът бе осъществен от отец Нектарий от Гложенски манастир „ Свети Георги Победоносец “.

" Тетевен постоянно ще се прекланя пред Петко Милев, тъй като той е извънреден образец за смелост и геройство на всички генерации ", сподели пред присъстващите заместник-кметът на община Тетевен - Борис Врабевски. Н.пр. Ангел Ангелов, който е дипломат на българската страна в Република Северна Македония и е потомък на революционера, подсети, че борбата за България не е завършила и че и през днешния ден всички ние дружно би трябвало да се водим от светлия образец на предците си като Петко Страшния, с цел да опазим страната си почтено.
По мотив празника, мъжка вокална група „ Вежен “ извърши патриотични песни, а присъстващите сервираха венци и цветя. Програмата продължи с полемика, проведена от община Тетевен, фондация Българска памет и фондация „ Доцент Борислав Великов – Монтана “, която се състоя в препълнената зала на Общински съвет – Тетевен. На нея присъстващите получиха исторически книги, издадени от фондация " Българска памет ". В нея се включиха професор Митев, професор Павлов и професор Петков, които срещнаха присъстващите с още забавни обстоятелства за живота на Петко Милев – Страшния.
Професор Павлов разказа в детайли обществената среда на Петко Милев. Маркира тетевенските колонии в други обитаеми места в България и чужбина и акцентира, че миграционните процеси не са факт единствено на съвремието, а се коренят и в предишното. Той очерта и връзката сред Петко Милев и Станьо Врабевски, която, види се, почтено не престават и през днешния ден предците им в публично потребни каузи за Тетевен и България. Професор Митев отдели особено внимание на активността на Страшника в Тетевенския революционен комитет - един от първите основани въобще. Митев акцентира, че само Васил Левски и Петко Милев са имали удивителната храброст да заявят на правосъдния развой, че тяхната битка е ориентирана към независимост и определяне на Българската страна. Той изрече удивление пред почитта на тетевенци към техните герои през днешния ден.

На собствен ред, професор Петков показа книгата на Антоанета Савова – „ Възрожденският Тетевен през спомените на Мильо Табаков “. В труда са посочени биографиите на Петко Милев и неговия наследник Мильо Табаков, както и животът в Тетевен през Възраждането и след Освобождението. Книгата бе наречена от професор Петков „ бисер към историческата книжовна съкровищница на България, който би подтикнал младите към национализъм “.
Цона Петкова – Директор на Историческия музей в града сервира презентация във връзка годишнината от рождението на Петко Милев, включваща предмети на възрожденеца, непокътнати за поколенията. Тя оповести, че знамето на Хвърковатата чета на Георги Бенковски, дарено от Петко Страшния на музея, сега се реставрира, като разноските са поети от фондация " Българска памет ".
Община Тетевен, взаимно с фондация „ Българска памет “ и фондация „ Доцент Борислав Великов-Монтана “, организира и конкурс за презентация и есе на тематика „ 200 години от рождението на Петко Милев – Страшника “ за възпитаници на възраст от 14 година до 18 г . Отличен с първо място за есе бе Анаид Асенов - възпитаник от НПГГСД „ Сава Младенов “ в Тетевен. С 2-рото място той бе следван от Милена Иванова. Трети бяха класирани Лилиян Цанова и Ивелина Райкова – ученички от СУ „ Георги Бенковски “ в Тетевен.
За най-хубава презентация бе определена тази, на Велизар Зарков от СУ „ Георги Бенковски “ – Тетевен. На второ място бе класиран Симеон Симеонов от НПГГСД „ Сава Младенов “, а третото място заеха Якослав Кънчев и Николай Андреев от същото учебно заведение. Всички отличени получиха парични награди. На отличените бяха връчени и книги.

По мотив честванията на 200 година от рождението на Петко Милев в Тетевен се организира и двудневна Научна конференция под надпис „ Борбите Български “. Събитието бе проведено от Институт на свободните откриватели „ Хистерион “ в лицето на Таня Доганова – Христова и Димитър Димитров, FLS (Fellow of the Linnean Society of London), с поддръжката на община Тетевен. Конференцията бе открита от Борис Врабевски – заместник-кмет на община Тетевен, който благодари на всички, че с сходни събития съхраняват историческата памет на България.
По време на симпозиума особено внимание бе отделено и на делото на Сидер Войвода, участник в националноосвободителното придвижване, както и на живота на тетевенеца Баньо Маринов - изтъкнат бунтовник и лидер на Кресненско-Разложкото въстание. Представените научни писания ще бъдат издадени в алманах до края на 2019 година
Припомняме, че по отношение на тържественото отбелязване на годишнината, дни по-рано в Тетевен бяха почистени паметниците на Петко Милев-Страшния и Васил Левски. Да се преклонят пред паметта на Петко Милев-Страшния бяха пристигнали представители на общинсското управление, н. прочие Ангел Ангелов – дипломат на Република България в Република Северна Македония, народни представители и представители на неправителствени организации, на юношески и цивилен организации, общественици, жители и посетители на община Тетевен.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР