Тържествен камбанен звън оповести въдворяването на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит

...
Тържествен камбанен звън оповести въдворяването на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит
Коментари Харесай

Тържествен камбанен звън оповести въдворяването видинския митрополит Даниил

Тържествен камбанен звън оповести въдворяването на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил, оповестява БГНЕС. Новоизбраният Видински митрополит Даниил бе посрещнат от стотици хора на площада в града на баба Вида. Той бе посрещнат от чакащите го още от ранния следобяд поданици на Видин, гостите на Видинска епархия, публични лица, на площад „ Бдинци ". Кметът на града, представители на локалната власт, представители на разнообразни вероизповедания също участваха на площада.

По-късно Литийно шествие потегли до Катедрален храм „ Св.вмчк. Димитър Солунски ", където се състоя въдворяването на Видинския митрополит Даниил и вечерно Богослужение.

Програмата по въдворяването на Видинския митрополит Даниил стартира през днешния ден на обяд сред Врачанската и Видинската епархии - от монтанското село Сумер. Там предстоеше тържественото първо посрещане на новия Видински митрополит.

Митрополит Даниил бе придружаван от Високопреосвещения Врачански митрополит Григорий, претрупан от Св. Синод да показа новия Видински митрополит на неговото духовенство и епархиоти. В духа на одобрената църковна традиция новоизбраният архиерей алегорично бе посрещнат в храм " Св. преп. Параскева " от кмета на селото Лидия Митрофанова и от голям брой духовници и миряни, възрадвани в този ден от опцията първи да приветстват своя нов архипастир. Врачанският митрополит Григорий връчи архиерейски посох на митрополит Даниил, принадлежал на приснопаметния му предходник митрополит Дометиан, и му благопожела от името на Светейшия Български патриарх Неофит и Св. Синод многоуспешно и избавително служение.

„ За нас това е знак на великата Божия благосклонност и мил промисъл за духовно развиване и всяко благоденствие в живота ни ", обърна се в словото си кмета на Сумер Лидия Митрофанова.

Протосингелът на Видинска епархия архим Антим също поздрави Видинския митрополит Даниил с трогателно слово, в което акцентира, че духовенството и епархиотите на Видинска епархия с боязън и признателност към Бога посрещат своя нравствен архипастир, с цел да ги води към Бога и спасението.

В храма на село Сумер митрополит Даниил за пръв път произнесе слово-обръщение към своите епархиоти, в което акцентира, че залага на връзките на мира, единството във вярата и любовта.

След това с самун и сол, с музика и възрадвани души всички изпратиха митрополит Даниил към идната му спирка - Монтана. Там регионалният шеф Росен Белчев посрещна митрополитът с думите: „ Във Ваше лице виждам същински нравствен лидер, който с достолепие и мъдрост ще работи за одобряване на взаимното почитание и единението на българските жители, тъй като в днешно време повече от всеки път се нуждаем от взаимност и приемливост, учредени на християнските полезности! ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР