Тържествата по случай 1000-годишнината на Охридската архиепископия, даваха невероятен шанс

...
Тържествата по случай 1000-годишнината на Охридската архиепископия, даваха невероятен шанс
Коментари Харесай

1000-годишнината на Охридската архиепископия, България и Русия


Тържествата по случай 1000-годишнината на Охридската архиепископия, даваха необикновен късмет Договорът за другарство, добросъседство и съдействие сред България и Р Македония да се трансформира в незаобиколим фактор в по-нататъшното задълбочаване на връзките сред двете приятелски страни.

Уви! Това не стана.

Не стана, тъй като протегнатата ръка на македонските архиереи към българските им духовни братя, остана да виси безпомощно във въздуха, неподкрепена с братска обич и сърдечност, проявявани неведнъж през вековете.

Не стана и заради малодушието на българския държавен връх, който избра да остане прикрит в просторните си кабинети, безгласен, колеблив и зависим на препоръките, идващи от детски служители, користолюбиви „ доброжелатели ” и геополитически влъхви.
 Отсъствието на представители на България – духовни и държавни на тези тържества, в действителност е удар върху самата България Отсъствието на представители на България – духовни и държавни на тези тържества, в действителност е удар върху самата България / БГНЕС
Отсъствието на представители на България – духовни и държавни на тези тържества, в действителност е удар върху самата България, която с този невежествен и безконтролен акт, уязви истината за историята на Охридската архиепископия. Тя даде непринудено тази свята истина в ръцете на школувани фарисеи, работещи старателно, днешните архиереи в никакъв случай да не повторят подвига на Григор Пърличев, пробудил родовата памет на съгражданите си, и на митрополит Натанаил, седнал тържествено на Светиклиментовия престол в Охрид през 1874 година

Отсъствието на представители на България – духовни и държавни - насърчи още веднъж тактиката, родствените връзки сред БПЦ и Охридската архиепископия и в този церемониален миг да се покрият с балдахина на десетилетия преповтаряните полуистини.

Полуистини чухме всички, които участваха на тържествената научна сесия в катедралния храм „ Света София ”. Тези полуистини бяха преповтаряни в разнообразни разновидности и от духовните, и от политическите оратори. Не е ли полуистина, да цитираш изборно фрази от грамотите на император Василий Втори Българоубиец като „ пропуснеш ” думите му в Грамотата от 1020 година: ”Охридската архиепископия ръководи всички български епископства, които при царете Петър и Самуил се владееха от тогавашните епископи... ”
 Главата на Македонската православна църка архиепископ Стефан оглави празничната златоуста литургия в катедралния храм "Света София" в Охрид Главата на Македонската православна църка архиепископ Стефан оглави празничната златоуста литургия в катедралния храм "Света София" в Охрид / БГНЕС
Присъствието на български архиереи и държавници на тържествената научна сесия щеше да ускори детайла на правилно третиране към записаното в документите на църковната история. Борбата за възобновяване на Охридската архиепископия след 1767 година щеше да блесне с ослепителна светлина посредством словата, речите и публицистичните текстове на братя Миладинови, Григор Пърличев, Кузман Шапкарев, на митрополитите Натанаил и Методий Кусев. Щяхме да чуем и по-точно цитиране тук-там от обемистия труд на проф.Иван Снегаров, родом от Охрид, озаглавен „ История на Охридската архиепископия ”.

Шамарът, който българските архиереи и държавници сами удариха на себе си, като предпочетаха да се спотаят плахо в кабинетите си, вместо на всеослушание да популяризират хилядагодишнината на Охридската архиепископия, като неотменна част от личната си духовна и историческа същина, оттекна мъчително в душите на всички, които жадуват с десетилетия преповтаряните полуистини, най-сетне да бъдат изхвърлени и сменени с истината.

Дали пък желанието на българския президент Румен Радев да участва на тържествата в Охрид на 27 и 28 май 2018 година не е било подложено на напън, два дни преди този момент, при визитата му в Москва! Колкото и хипотетично, това съмнение ни отпраща към геополитическия триъгълник Москва-Атина-Белград, който изключва доближаването сред София и Скопие. Сделките за газа и нефта са също част от геополитиката. Геополитиката не се интересува от правдивост, истина и морал.

Ваше Светейшество патриарх Неофит, Господин президент Радев, сложната борба за доближаване с братска Македония продължава, само че за какво ни принуждавате да я водим без вас!!? /БГНЕС

-----------------------------------------------------------------------------

Иван Николов е публицист, журналист и издател. Той е основен редактор на списание “България-Македония ” и шеф на издателство „ Свети Климент Охридски “. Иван Николов е един от най-големите познавачи на балканските въпроси, създател на многочислени публикации и книги по тематиката. Текстът е написан особено за БГНЕС.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР