Тарифата за таксите, които се събират в системата на Изпълнителната

...
Тарифата за таксите, които се събират в системата на Изпълнителната
Коментари Харесай

Горските стопанства ще събират нови такси, актуализират тарифата

Тарифата за таксите, които се събират в системата на Изпълнителната организация по горите по Закона за горите и по Закона за държавните такси да бъде обновена, плануват препоръчани за разискване промени в Постановление № 41 на Министерския съвет от 2013 година (обн., Дъждовни води, бр. 21 от 2013 г.).

Според вносителите от Министерство на земеделието и храните (МЗХ) цената не е обновена от повече от 10 години, заради което размерът на таксите не е съгласуван с новите стопански условия (процента на инфлация) и с разноските на административния орган за даване на услуги. Поради настъпила смяна в цената на тези разноски, а точно в цената на главните индикатори, по отношение на цената на същите, употребявани за образуването на таксите от 2013 година, е открита нужда от нарастване на техния размер. В посочения интервал неведнъж е увеличаван размера на минималната и на междинната работна заплата.

С плана на Тарифата за таксите, които се събират по Закона за горите и по Закона за държавните такси се предлага актуализиране на другите типове услуги, съобразени с потребностите на потребителите на тези услуги, както и измененията в нормативната уредба през последните години.

Целта е да се реализира обективно съответствие сред размера на таксите и разноските на административния орган при остойностяване на съответната административна или техническа услуга, съгласно настоящите стопански условия и действително осъществените директни и непреки разноски, за даването им, обосновават се от Министерство на земеделието и храните.

Новият размер на таксите ще подхожда на настоящите стопански условия и разноските на административния орган след остойностяване на съответните услуги, в това число нужните материално-технически разноски и всички административни разноски за осъществяване на отговорностите на длъжностните лица предвид на тяхната подготовка и изразходвано работно време. По този метод съществуващите държавни такси ще бъдат приведени в сходство с настъпилите промени в цената на разноските, въз основа на които е направено изчислението по Методиката по член 7а от Закона за ограничение на административното контролиране и административния надзор върху стопанската активност.

С плана се вкарват няколко нови такси за административни услуги.

Въвежда се нова такса за разглеждане на искане за авансово координиране за смяна предназначението на поземлени парцели в горски територии, основаване право на градеж върху поземлени парцели в горски територии – държавна благосъстоятелност и основаване на сервитут върху поземлени парцели в горски територии – държавна благосъстоятелност. Административните производства за смяна на предназначението на поземлени парцели в горски територии и основаване на право на градеж и на сервитут върху горски територии – държавна благосъстоятелност се предизвикват с искане за авансово координиране. По настояванията за авансово координиране способният орган се произнася с административен акт по реда на Административнопроцесуалния кодекс. При администрирането на процедурите се постанова обработването на огромна по размер документи и реализирането на преписка за служебно събиране на доказателства и документи по съответните административни производства, по отношение на което се постанова да се вкара такава такса.

Таксите за разглеждане на заявките за основаване и пораждане на сервитути по плана на Тарифа са диференцирани в три категории, според от броя на парцелите, посочени в заявката. Това се постанова, защото наложителен документ към заявката е представянето на отчет за оценка, направен от дееспособен самостоятелен оценител по реда на Наредба за оценка на поземлени парцели в горски територии, призната с Постановление № 236 на Министерския съвет от 2011 г.

Заявленията за основаване на вещни права – сервитут се отнасят за доста на брой поземлени парцели, чиито отчети за оценка се ревизират от самостоятелен оценител, с който Изпълнителна организация по горите (ИАГ) има подписан контракт. Цената за инспекция на един отчет за оценка варира от 15 до 45 лв., според от сложността на насаждението.

В доста случаи отчетите за оценка се връщат за промяна и надлежно се постанова повторна инспекция. Всичко това води до огромни административни разноски, които неведнъж надвишават плануванаъа такса за разглеждане на обособените заявки. Администрирането на заявките за смяна предназначението и учредяването на вещни права върху поземлени парцели в горски територии е обвързвано с обработването на огромна по размер документи и реализирането на преписка за служебно събиране на доказателства и документи по съответните административни производства.

Нова такса е планувана за разглеждане на заявки и осъществяване на корекции в издадени електронни билети. От ИАГ е въведена единна осведомителна система за горските територии и дейностите в тях. Държавните горски стопанства и държавните ловни стопанства, притежателите и ползвателите на горски територии са длъжни да вкарват нужната информацията в системата.

Задължителни за въвеждане са данните от издадени позволителни за сеч, карнет-описи, сигнални листове за определяне на лесопатологични повреди, наставления, транспортни билети и други Електронната осведомителна система на ИАГ непрекъснато се усъвършенства и надгражда, което води до увеличение броя на издадените документи в електронен тип и надлежно усилва опцията да се позволяват механически неточности при попълването им в електронен тип. За премахване на позволените неточности са ангажирани чиновници в ИАГ и районните дирекции по горите (РДГ).

Общественото разискване на измененията в документа продължава до 29 януари 2024 г.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР