Търгуваната на Българската фондова борса (БФБ) технологична компания Телелинк бизнес

...
Търгуваната на Българската фондова борса (БФБ) технологична компания Телелинк бизнес
Коментари Харесай

Основните акционери в "Телелинк" планират да продадат мажоритарен пакет догодина

Търгуваната на Българската фондова борса (БФБ) софтуерна компания " Телелинк бизнес сървивисис груп " (ТБС груп) може следващата година да има нов мажоритарен притежател. Това заяви в свое изказване оповестено от съоснователя и собственик на близо 67% от капитала Любомир Минчев. В него той декларира подготвеност дружно с други двама по-малки акционера - Иво Евгениев и Спас Шопов с по 4%, " да предложим за продажба на БФБ мажоритарен пакет от акции в размер на над 50%, считано от началото на 2022 година "

Засега няма съответни елементи, а след новината тази заран акциите на " Телелинк " нарастват с 1.27% до равнище 16 лева за брой. Това подхожда на пазарна капитализация 200 млн. лева, което значи, че по настоящите борсови котировки половината от капитала се прави оценка на 100 млн. лева, само че всекидневно при прекачване на надзорен капитал може да се чака награда.
Обосновката
" Логично поради впечатляващия растеж, разширяващото се пазарно наличие и отличните финансови резултати, през последната година ТБС Груп навлиза от ден на ден и в полезрението на огромни интернационалните компании от сферата на ИКТ с изявено наличие и упоритости на Балканите и Европейския пазар като цяло. Считам, че ТБС Груп е достигнала равнище на развиване, на което такава компания би имала интереса да влезе в ролята на стратегически вложител, който да форсира и мултиплицира доста капацитета на ТБС Груп ", написа Минчев.

Към полугодието консолидираните продажби на компанията, която има девет дъщерни сдружения най-вече на Балканите, са 98.3 млн. лева при 65 млн. лева за същия интервал на 2020 година Нетната облага пораства с 26.4% до 8.1 млн. лева За деветмесечието към този момент има единствено самостоятелен доклад, който не е индикативен за активността на холдинга защото там влизат съвсем единствено приходите от дивиденти от дъщерните компании. Те нарастват с съвсем 5 млн. лева до 13.5 млн. лева, а самостоятелната облага е 12.7 млн. лева " Телелинк бизнес сървисис " е фокусирана в обезпечаване на услуги за корпоративния бранш в разнообразни посоки - създаване на мрежи за телекоми, центрове за данни, осведомителна сигурност и други

Според Минчев стратегически вложител би подкрепил и разширението на съществуващи и завоюване на нови пазари както в Балканския район, по този начин и във все по-перспективните корпоративни сегменти на Западноевропейския, Северноамериканския и световен пазар.
Първо последователно, след това вкупом
" Телелинк " излезе на борсата през 2020 година посредством вторично предложение с проекти актуалните акционери на няколко транша да продадат до 30% от капитала за търговия. Досега бяха извършени три такива. При дебютът през юни 2020 година 7.86% от капитала бяха пласирани на цена от 7.60 лева за акция за общо 7.5 млн. лева Няколко месеца по-късно през септември бяха продадени още 6.14% само че към този момент по цена от 11.10 лева за акция на извършения втори транш, а през юни 2021 година - нови 7% при цена 13.50 лева Така сумарно към този момент тримата съществени акционери са се разделили с 21% дял в компанията.

И при трите транша главен покупател беше английския фонд Utilico Emerging Markets Trust, който към този момент има съвсем 14% от компанията.

Заявката на Минчев, Евгениев и Шопов е, че не възнамеряват нови траншове до края на 2021 година като цялостната реализация на заложените продажби на до 30% не е самоцел. " Считаме, че с към този момент осъществените 21%, привличането на необятен кръг локални и задгранични вложители и сполучливото показване на ТБС Груп на БФБ през миналата година и половина задачите на тази първична стратегия са значително изпълнени ", се споделя в изказването.

За борсовите вложители възможното нахлуване на нов мажоритарен акционер е значимо събитие и по друга причина. По закон той ще е задължен да насочи към тях търгово предложение за изкупуване на дяловете им по обективна цена. Тя се пресмята на база на разнообразни способи и би трябвало да получи утвърждение от Комисията за финансов контрол, като обаче не може да бъде по ниска от платената цена на акция от самия нов притежател.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Медийна сергия 2 Вечерни вести 3 Ритейл 1 Вечерни вести 2 Свят 3 Икономика 1 Ритейл 2 Икономика 3 Медийна сергия
Така да вземем за пример при хипотетична договорка на равнища към настоящите котировки присъединилите се още при първия транш могат да извлекат над 100% рентабилност без да се броят получените в това време дивиденти. Те естествено могат да продават акции и на борсата, само че при по-големи размери цената би паднала.

Търгуваната на Българската фондова борса (БФБ) софтуерна компания " Телелинк бизнес сървивисис груп " (ТБС груп) може следващата година да има нов мажоритарен притежател. Това заяви в свое изказване оповестено от съоснователя и собственик на близо 67% от капитала Любомир Минчев. В него той декларира подготвеност дружно с други двама по-малки акционера - Иво Евгениев и Спас Шопов с по 4%, " да предложим за продажба на БФБ мажоритарен пакет от акции в размер на над 50%, считано от началото на 2022 година " Засега няма съответни елементи, а след новината тази заран акциите на " Телелинк " нарастват с 1.27% до равнище 16 лева за брой. Това подхожда на пазарна капитализация 200 млн. лева, което значи, че по настоящите борсови котировки половината от капитала се прави оценка на 100 млн. лева, само че всекидневно при прекачване на надзорен капитал може да се чака награда.
Благодарим Ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Николай Стоянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР