Търговците прогнозират, че нулевата ставка за хляба и брашното ще

...
Търговците прогнозират, че нулевата ставка за хляба и брашното ще
Коментари Харесай

Цената на хляба: Търговци очакват поевтиняване след въвеждането на 0% ДДС


Търговците предвиждат, че нулевата ставка за хляба и брашното ще понижи крайните цени за потребителите. Притесненията им обаче са по какъв начин неналичието на обезщетения за цената на тока ще се отрази върху цената на насъщния.

Доскоро Радостина Владимирова купува самун съвсем всеки ден. Казва, че спрямо предходната година цените са съвсем двойни.

„ Абсолютно безбожни. Със сигурност към 80 стотинки нагоре “, прибавя тя.

Не има вяра, че нулевата ставка ще промени цената на хляба в магазина, която сега е 2,20 лева Ако това не се случи, е намерила свое решение.

„ Ние персонално ще понижим потреблението на самун “, декларира тя.

Производителите са безапелационни, че отпадането на Данък добавена стойност ще докара до спад в цените.

„ Зависи от типа на хляба да кажем сред белия и хляба и от лимец има голяма разлика в цената, самите първични материали са на друга цена, тъй че 20%, т.е. сред 40 и 90 стотинки за някой хлябове може и до лев да бъде цената надолу “, съобщи притежателят на пекарна Невена Айвазова.

Търговци предвиждат, че с отпадането на Данък добавена стойност върху брашното, би трябвало да намалеят освен цените на хляба, а и тези на тестените произведения. Браншът обаче прави и други изчисления поради цената на тока

„ Не можем да подсигуряваме, че като на сегашната цена като влезе в действие 0% ставка ние ще махнем ДДС-то, само че в случай че ни се усилят индустриалните разноски ще създадем прекалкулиране и отново ще се увеличи цената. Не споделям, че ще е 20%, само че зависи каква ще е цената на мегават като махнем обезщетенията “, добави Айвазова.

От браншовата организация се въздържаха от коментар, до момента в който не стане ясна рамката, по която ще се калкулира нулевата ставка.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР