Търговците на ток са притеснени от недостатъчното предлагане на електроенергия

...
Търговците на ток са притеснени от недостатъчното предлагане на електроенергия
Коментари Харесай

Търговците на ток алармират за недостатъчни количества на борсата

Търговците на ток са обезпокоени от незадоволителното предложение на електрическа енергия на борсата за дълготрайни интервали. От Асоциацията свободен енергиен пазар (АСЕП) са изпратили отворено писмо до енергийния министър Теменужка Петкова и управленията на държавните енергийни сдружения, в което показват, че липсва предложение на базова електрическа енергия с дълготрайна доставка и те няма по какъв начин да се снабдят с нужните количества, заяви БНР.
Според търговците е неприемливо през последното тримесечие на годината да няма предложение от страна на държавните производители под шапката на БЕХ. Недостигът затруднявал сключването на контракти с потребителите и опцията им да предложат оптимално преференциални финансови условия на българската промишленост.
От АСЕП показват, че огромният растеж в цените на тока на едро, дружно с изкуствено създавания недостиг в предлагането на дълготрайни артикули може да доведат до неодобрение от страна на комерсиалните участници, което да ескалира напълно скоро, в случай че не се подхващат съответни ограничения от страна на производителите на електрическа енергия и БЕХ.
Търговците се съмняват, че има съгласувана процедура, ориентирана към основаване на дефицити и реализиране на по-висока цена посредством предложение на артикули на борсата. Това, съгласно тях, е в ущърб на пазара и дава задоволително съображение от страна на органите за защита на конкуренцията, посредством които да се обезпечи пазарно държание на производителите, които имат определяща роля при предлагането на електрическа сила.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР