Търговците на електрическа енергия у нас категорично се обявиха против

...
Търговците на електрическа енергия у нас категорично се обявиха против
Коментари Харесай

Експерти срещу промените в ЗЕ: Ще влошат бизнес средата, увеличават волатилността на пазара и дискриминират участниците


Търговците на електрическа сила у нас изрично се оповестиха срещу импортираните в последния миг оферти за промени в Закона за енергетиката. Според експерти от браншапредложените промени биха имали сериозен отрицателен резултат върху пазара, като ще доведат до покачване за разноските за балансиране за бизнеса, ограничение на конкуренцията и затрудняване на активността на дребните и междинни участници.

Поправките ще влошат бизнес средата, ще усилят волатилността на пазара и ще дискриминират участниците, считат производители и търговци на електрическа енергия, считат икономисти и представители на производители и търговци на еленергия.

Идеята да се ограничи финансовият сетълмент ще докара до понижение на буферите в интервалите на волатилност на пазара. Подобно ограничаване не работи и в интерес на ликвидността на борсовата търговия у нас, а точно това бе и една от задачите на енергийното министерство и на КЕВР.

За участниците в пазара ще има нови пропуснати изгоди и вероятни искове, заради към този момент подписани контракти за балансиране и предоставени съществени банкови гаранции и депозити по тях от участниците.

Пред 3eNews представители на компании търговци на електрическа енергия изрично настояха Народното събрание да не приема препоръчаните ограничения и да остави без смяна в този момент настоящото законодателство. Именно свободният пазар се чака да бъде и най-ефективният регулатор в икономическите връзки сред участниците, считат те.

Калоян Стайков: Промените ще доведат до изкривявания на пазара и надали ще решат сегашните проблеми на борсата

„ Като задължиш производителите да продават единствено на два сегмента от пазара, то това сигурно ще докара до изкривявания. Отделно ще се основат неравноправни условия за другите производители. Това отнасяне е и юридически проблем – не може със законови промени да се постановат неравноправно отнасяне на субектите на пазара “, съобщи пред 3eNews и анализаторът Калоян Стайков от Института за пазарна стопанска система. Според него доста е значимо да се знае какъв е претекстът за измененията сега, а подобен в действителност не е възложен на необятната общност.

„ Ако ВЕИ производителите работят единствено на пазара „ Ден напред “, то значи някакви количества електрическа енергия ще бъдат трансферирани от сегмента за двустранните контракти към „ В рамките на деня “ и „ Ден напред “. Това значи, че междинните цени за деня на тези сегменти ще намалеят в някаква степен “, изясняват Стайков.

Важният проблем сега е търговията на пазара „ Ден напред “, където са ориентирани и главните митинги на бизнеса. Изглежда, че това е и фокусът на подготвяните промени.

„ Само че по този метод не е ясно дали поправките ще намалят цените на електрическата енергия за сегмента „ Ден напред “. Възможно е да има намаляване напролет и есента, когато е най-голяма и работата на ВЕИ централите. През лятото и зимата обаче няма по какъв начин да се понижат цените, просто тъй като през лятото има високо търсене, а през зимата е ниско предлагането от въпросните технологии “, изясни Стайков.

Според него по-големият проблем е, че на тези сегменти на пазара се гледа като на разнообразни неща. „ Всъщност това е един пазар и когато приказваме за пазар на електрическа енергия този пазар има четири сегмента – в границите на деня, ден напред, дълготрайни контракти и балансиращ пазар. Тези четири сегмента не могат да съществуват един без различен. А прехвърлянето на един производители от единия в другия сегмент няма да промени генерално сметката за ток на промишлените консуматори “, заключи Стайков.

По думите му сега законодателя третира другите сегменти като обособени пазари. И надали не е допустимо като постигнеш по-ниски цени на единия сегмент, то на другия да няма въздействие.

„ Идеята за измененията обаче води до неравноправно отнасяне на участниците – едните производители ще продават на един пазар, а другите – на другата платформа. Аз персонално нямам пояснение за какво се прави това. Но по този начин се рискува да стигнем до остарялата обстановка с по този начин наречените покупко-продажби „ по телефона “. Именно с цел да се избегне тази обстановка бе направена поправката цялата електрическа енергия за свободния пазар да се търгува единствено на борсата “, напомни анализаторът на ИПИ.

„ Всъщност това е казусът – търгуват се количества по двустранни контракти, които не дават отговор на ясни правила, има неразбираеми отклонения и цени, които са необясними, на избрани дати. И в този миг се взема решение, че едни производители към този момент ще продават единствено на даден сегмент и там ще основат остатък. А на пазара по двустранни контракти ще се образува недостиг, в случай че не се трансферират количества електрическа енергия на него. А в случай че се трансферират се ускорява пък казусът „ покупко-продажби по телефона “, изясни икономистът.

С плануваните промени надали ще се решат проблемите на борсовия пазар на електрическа енергия у нас. Дори е допустимо те да се задълбочат още, добави Стайков. По думите му изкуственото сегментиране на пазарите е безумно и ще сътвори проблеми за участниците на пазара.

Все отново съгласно Стайков едната от измененията е в добра посока – концепцията КЕВР да дефинира общите условия за работа на енергийната борса. Това е единствената добра вест при подготвяните промени, само че какви тъкмо ще са резултатите ще забележим, тъй като е значимо по какъв начин ще се ползва мярката, добави икономистът.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР