Търговците на дребно поискаха гратисен период за въвеждането на новите

...
Търговците на дребно поискаха гратисен период за въвеждането на новите
Коментари Харесай

Търговците на дребно: Държавата следва да обезщети бизнеса

Търговците на дребно желаеха гратисен интервал за въвеждането на новите ограничения против ковид, с цел да реорганизират активността си.

От през вчерашния ден за редица действия на закрито се изисква зелен документ. Няма по какъв начин да влезем без документа и в моловете, огромните магазини, фитнеси, спортни клубове, басейни и университети. Той е необходим за питейни заведения, заведения за хранене, кина, театри, циркове, концерти, музеи и галерии.

Документът е нужен и за чиновници в такива обекти. Той се издава против приключен цикъл на имунизация, преболедуване и тест против COVID-19.

1. Обезщетения от страната за бизнеса

Държавата следва да обезщети бизнеса, молят от Българската Ритейл Асоциация (БРА), която сплотява над 100 представители на търговията на дребно у нас. От организацията излизат с пет претенции към здравното министерство, които съгласно тях ще оказват помощ за повишение % на имунизираните в България и опазване на работните места.

2. Отсрочка за влизане в действие на заповедта на Министерство на здравеопазването

„ Имаме потребност от „ пролонгация “ при влизането на заповедта в действие “, разясняват от БРА. Според тях пролонгация се постанова и заради плануваните в самия зелен документ периоди. Той е годен от 14-ия ден след слагането на втората доза ваксина, като сред първата и втората би трябвало да има сред 21 и 28 дни. Ако в този момент решат да се имунизират, на продавач-консултантите ще им трябват най-малко 28 дни за приключен курс на имунизация.

3. Безплатни проби за всички

Някои членове на БРА са уговорили лаборатории, които тестват на място чиновниците. Търговците на дребно ще поемат за известно време разноските за PCR и антигенни проби, само че упорстват тестванията, които страната изисква, да са безвъзмездни за всички. Те напомнят, че 1,5 млн. антигенни проби са доставени на България от Европейска комисия. Призовават те да се разпределят по този начин, че да покрият и магазините на дребно в комерсиалните центрове, или да има различен вид държавна поддръжка за бранша.

Търговците на дребно са в подготвеност да открият пред обектите си мобилни пунктове за имунизация. Когато откриват нови работни места, зеленият документ ще бъде наложително условие.

4. Помощи за чиновниците

БРА предлага още да се изплащат помощи за чиновниците, които са имунизирани и желаят да работят, само че са принудени да останат вкъщи поради онлайн образованието на децата си.

Друго искане на БРА е чиновниците да могат да потвърждават, че са прекарали болестта освен посредством зелен документ, само че посредством проучване за антитела против SARS-CoV-2 или различен теоретичен способ.

5. Зелен документ освен в огромните търговски обекти

Зелени документи да се изискват на всички места, без значение от размера на магазина или сектора, е петата препоръчана от БРА мярка. Според тях скупчването на хора в по-малки пространства или при срещи с държавната администрация, където не се изисква документ, също крие риск от заразяване.

Ще се съобразим напълно със заповедта на Министъра на опазването на здравето от 19 октомври 2021 година с новите противоепидемични ограничения. Влошаващата се конюнктура с ковид в България тормози и нас, показват още от БРА.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР