Търговци, собственици на онлайн магазини и ресторантьори протестираха пред Министерството

...
Търговци, собственици на онлайн магазини и ресторантьори протестираха пред Министерството
Коментари Харесай

Търговци протестираха срещу новия софтуер за управление на продажбите

Търговци, притежатели на онлайн магазини и ресторантьори стачкуваха пред Министерството на финансите против новите данъчни правила, които ги задължават да подменят софтуера си за ръководство на търговията с нов, който ще даде цялостен достъп на Национална агенция за приходите до базата им данни, заяви Българска национална телевизия.

На 31 януари 2020 година изтича крайният период за търговците, които употребяват програмен продукт за ръководство на продажбите в комерсиалните обекти (СУПТО) с цел да приведат активността си в сходство с Наредба Н-18. Повече за това четете тук.

Протестиращите се притесняват, че данъчните могат да злоупотребят с сензитивна фирмена информация, по тази причина желаеха прецизиране на текстовете и отсрочване на периода за въвеждане на новите фискални правила.

Собственици на онлайн магазини обявиха, че новият фискален програмен продукт е несъответстващ с техните търговски уеб сайтове. Огромна част от електронните магазини са на отворени платформи с отворен код. Те няма по какъв начин да бъдат преведени в режим затворен код. Какво би трябвало да създадат тогава магазините- да затворят?! Или никой нищо не знае, разяснява търговецът Пламен Нанков.

Търговците не са съгласни и да влагат петцифрена, по думите им, сума в новия търговски програмен продукт. Проблемът е, че няма задоволително време и има прекалено много елементи от наредбата, които се трансформират в придвижване и няма време за реакция за елементарния, дребен търговец, изключително, разяснява Радостина Хлебарова, търговец.

Част от представителите на доболничната помощ също ще би трябвало да работи с новия търговски програмен продукт. До 31 януари новите данъчни правила би трябвало да бъдат въведени и от общопрактикуващите лекари. Те обаче имат запаси.

Въпреки че отпадна първичното условие компютрите на джипитата да са непрекъснато свързани с Национална агенция за приходите, остана задължението персоналните лекари да конфигурират програмата, който дава цялостен достъп на данъчните за онлайн инспекции, когато и да е.

Д-р Константин Ангелов, общопрактикуващ доктор, изясни, че новият програмен продукт не е подобаващ за използване при общопрактикуващите лекари, тъй като това може да докара до откриване на персоналните данни на пациенти те в Национална агенция за приходите.

Експерти по киберсигурност упорстват да се увеличи контролът върху данъчните, които ще работят с сензитивна фирмена и персонална информация при техните инспекции. " Що се отнася до чиновниците в Национална агенция за приходите, наложително би трябвало да има някакво равнище на достъп до съответните данни. Трябва да има проследяемост - кой, по кое време, какви данни е бил достъпвал, с цел да може при някакви злоупотреби в бъдеще, не споделям, че това че се чака, само че въпреки всичко при някакъв теч, да може да се ревизира къде, по какъв начин, за какво и каква е била повода за съответното приключване на данни или корист с тях, разгласи Павел Георгиев от Българската асоциация на сертифицираните етични хакери.

От Комисията за отбрана на персоналните данни твърдят, че няма заплаха чиновници на Национална агенция за приходите да злоупотребят с сензитивна фирмена информация. Според Комисията, новите данъчни правила ще завишат контрола върху активността на Национална агенция за приходите.

" Вече ще има и съответна електронна диря, кой чиновник на Национална агенция за приходите, по кое време е влезнал в системата, какво е ревизирал, кои тъкмо персонални данни е обработил, за каква тъкмо инспекции. Така че в противен случай, сигурността за култивиране на данните да бъде повишена, а не занижена ", сподели пред Българска национална телевизия Венцислав Караджов, ръководител на Комисията.

От приходната организация са оповестили пред малкия екран, че няма да има удължение на периода за въвеждане на новите данъчни правила, който би трябвало да влязат в действие на 1 февруари.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР