Търговци, работещи по столичната ул. Граф Игнатиев, заведоха днес колективен

...
Търговци, работещи по столичната ул. Граф Игнатиев, заведоха днес колективен
Коментари Харесай

Търговци от столичната ул. "Граф Игнатиев" съдят общината за 387 хил. лева

Търговци, работещи по столичната ул. " Граф Игнатиев ", заведоха през днешния ден групов иск против Столичната община за пропуснати изгоди и вреди. Стойността на желае е за 387 хиляди лв., като главната сума е за пропуснати изгоди, а 22 876 лв. са за претърпени вреди.

Като виновност на Столична община в желае са изредени следните претекстове:

Никъде в документите по осъществяване на публичната поръчка за ремонта на ул. " Граф Игнатиев " Столичната община не е отчела, че това е комерсиална улица и не е поискала фирмата-изпълнител да се съобрази с този факт.

" Някои от точките на ремонта са затворени от първия до последния му ден, който ще настъпи незнайно по кое време, и вредите върху комерсиалните обекти там надвишават и най-песимистичните упования. Такива точки са площад " Гарибалди " и площад " Славейков ", се отбелязва в претекстовете за груповия иск.

Адвокатът на търговците Ивана Мурджева изясни пред " Дневник ", че те са уверени в нуждата от обновяването на улицата и по тази причина са пресметнали вредите си за интервал единствено от 6 месеца, а не за година, колкото действително продължава ремонтът.

" През цялото време Столичната община дава погрешни и подвеждащи данни за крайния период на ремонта, нито се сподели за поетапност, което би дало опция на търговците да си възнамеряват активността – да излязат в отпуск за избран интервал ", акцентира Мурджева. Без да има някакви изключителни условия, Столичната община е удължила периода на ремонта с още 86 дни, което нанася спомагателни загуби на бизнеса, означи тя.

Мурджева осведоми, че се с срещала с представители на общината, когато предварителният иск е бил 302 хиляди лв.. Тази сума се е видяла огромна на общинарите и те са отказали да я платят, по тази причина в този момент стартира делото. Броят на търговците, включили към желае, пораства и в този момент те са 14, по тази причина и общата сума е повишена до 387 хиляди лв..

Процедурата при груповите искове е по-различна и изисква съдът първо да направи изследване на събитията и по-късно да реши дали да стартира правосъдният развой, изясни тя.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР