Търговци на горива отново плашат с протести на жълтите жилетки

...
Търговци на горива отново плашат с протести на жълтите жилетки
Коментари Харесай

Търговци пак плашат с протести заради спорния закон за горивата

Търговци на горива още веднъж плашат с митинги на " жълтите жилетки " поради противоречивия закон за контролиране на бизнеса с петрол и нефтопродукти. Той бе признат при започване на годината, само че действително ще влезе в действие след 27 октомври, след като е планувано да работи наредбата към него. След тази дата компаниите, които се занимават с търговия, предпазване и превозване на горива, трябва да се записват в Министерството на стопанската система, като покрият редица финансови и механически условия.

След закани за протести част от наредбите бяха смекчени по време на разискването на закона, само че към момента има отпор от огромна част от бизнеса. " Искането за 1 млн. лева капитал и 500 000 лева банкови гаранции за търговците на едро е непостижимо за огромна част от компаниите и те ще излязат от пазара ", недоволстват от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива. Заради повишени механически условия всеобщи банкрути се чакат и за компаниите, които се занимават с пълнене и търговия с бутилки с полутечен газ.

Затова от асоциацията упорстват отлагането на закона да се удължи с още 6 месеца, а през това време Народното събрание да гласоподава квалифицираните от министъра на стопанската система Емил Караниколов корекции. Те бяха направени взаимно с огромна част от бизнеса и на процедура изцяло трансформират първичната концепция. Значително се занижават условията към търговците на едро и компаниите за пълнене на бутилки с полутечен газ. Премахва се прецизното условие всички бензиностанции да са трайно прикрепени към неподвижен парцел и още веднъж се връща опцията те да бъдат преместваеми. Така земеделските стопани ще може да зареждат с гориво комбайните на полето от цистерни с съдържимост до 50 куб. м. Освен това отпада регистрацията по този закон на земеделците, които имат т.нар. ведомствени бензиностанции. От регистрация се освобождават и строителните компании, които са в регистъра на Камарата на строителите. Те ще може да зареждат с бензиновози както личната, по този начин и наетата тежка пътна техника и транспортните средства на подизпълнителите си. По сходен метод минните компании си извоюваха по-рано да зареждат тежката си техника на място в рудника, без да се изисква да изградят бензиностанции.

ЛОБИ

Асоциацията на търговците, производителите, вносителите и превозвачите е намерила лоби в лицето на водача на НФСБ Валери Симеонов, който да внесе в Народното събрание предлагането за следващо отсрочване на закона. Всъщност противоречивият закон бе наложен от Българската петролна и газова асоциация, в която членуват огромните компании в сектора. Те също използваха национални представители начело с депутата Емил Димитров - Ревизоро, които внесоха законопроекта непосредствено в Народното събрание без обществено разискване.  По мотив заканите на дребните търговци за протестиq в случай че законът не бъде отсрочен, от Българската петролна и газова асоциация разясниха през вчерашния ден, че това било предизборен шантаж.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР