Търговци на електроенергия смятат, че приетите в края на април

...
Търговци на електроенергия смятат, че приетите в края на април
Коментари Харесай

Търговци на ток виждат дискриминация в енергийната реформа

Търговци на електрическа енергия считат, че признатите в края на април ремонти в Закона за енергетиката, ускоряващи либерализацията на пазара, са дискриминационни. С претекста, че корекциите не дават отговор на европейската законодателство и нарушават конкуренцията те желаеха от президента Румен Радев да наложи несъгласие върху обнародването им. Държавният глава обаче очевидно е послушал работодателите, които преди седмица желаеха ускореното издание на промените. Той е издал декрет за обнародването на измененията и това към този момент е сторено в Държавен вестник във вторник.

Според новите условия от 1 юли 2018 година се уголемява доста обсегът на търгуваната на борсата за ток електрическа енергия. на свободния пазар ще бъдат изведени всички възобновими енергийни източници (ВЕИ). Те обаче ще продължат да получават преференциалните си цени, само че посредством контракт за награда, която ще им бъде изплащана от Фонда за сигурност на електроенергийната система за разликата сред реализирана на борсата и избраната им от регулатора по-висока стойност.

Именно тези контракти за награда са в основата на недоволството на Асоциация свободен енергиен пазар (АСЕП). Според нея това не е стъпка към развиване и обезпечаване на конкурентна бизнес среда.

Организацията показва, че не е правилно изказванието на народните представители, приели поправките, че тези контракти за награда не се нуждаят от утвърждение от Европейската комисия, защото Брюксел към този момент е нотифицирал държавна помощ за ВЕИ-тата. Асоциацията отбелязва, че съгласно европейските правила " Комисията следва да бъде известена в рационален период, който да й даде опция да даде своето мнение във връзка с всевъзможни проекти за даването или изменението на помощта “. Тя напомня още, че настояването от страна на България на утвърждение за държавната помощ за високоефективното комбинирано произвеждане на ток от топлофикации и когенерации е забавена над 11 година, като съгласно последната обществена информация към момента не е стартирана от Министерство на енергетиката.

" Това занемаряване на Договора за действие на Европейски Съюз и условието за предварителна нотификация посредством обявяване на признатия от Народно заседание законопроект може да докара до правосъдна процедура в Съда на Европейския съюз, в това число налагане на санкция на България ", предизвестяват от АСЕП, само че законовите ремонти към този момент са факт.

Според организацията те биха нарушили пазарната среда, поставяйки в привилегирована позиция избрани търговски участници за сметка на други. " В текстовете се включват дискриминационни ограничения, в частност условие за банкови гаранции за застраховане на цена Задължение на обществото (ЗкО) само от търговци на електрическа енергия, без да се регистрира фактът, че те не са крайни задължени лица, нито са единствени пазарни участници, избрани за събирането й ", показват от асоциацията.

Тя изяснява, че условието за законово застраховане на възнаграждение на цената и/или компонентната от тази цена посредством банкови гаранции или депозит опонира на общите правила за вътрешния пазар на електрическа енергия. Търговците на ток възразяват против това, че обезпечението за контролирана от страната цена се желае единствено от търговците, а не и от другите участници на пазара като оператор на проведен борсов пазар, снабдител от последна инстанция, краен доставчик, оператор на електроснабдителната и електропреносната мрежа.

" По този метод избрани участници на пазара – търговци и производители се слагат в по-неблагоприятно състояние, защото те са задължени да дават гаранции, а другите платци не са задължени да дават ", показват от асоциацията.

Поставеното условие лимитира конкуренцията и препятства развиването на свободния енергиен пазар като дискриминира избрани участници, посредством спомагателна административна и финансова тежест единствено във връзка с тях, добавя се в позицията.

АСЕП с отчаяние отбелязва, че още веднъж се вършат единствено частични промени в законодателството. Настоящият Закон за енергетика е обнародван през 2003 г, доста преди влизането на България в Европейския съюз и разбиране на концепцията за либерализирани пазари на електрическа енергия. От основаването си е изменян и допълван близо 40 пъти, което е доказателство за неговото противоречие с актуалната пазарна среда, написа още в мнението.

Организацията акцентира, че в признатите ремонти отсъства още веднъж визия за цялостна либерализация с написани периоди и процедури за всички производители и консуматори – битови и икономически. Тя упорства за създаване на цялостна визия за развиване на българската енергетика посредством основаване на напълно нов закон, който да дава отговор на настоящата среда, сложени цели и съпроводен от обстоен разбор за социално-икономическото влияние.

Според търговците на ток процедурата за излизане на потребителите на свободния пазар е тромава. Като един от многото недостатъци е посочено фактурирането на база планирана стойност на клиенти с ниско ползване (стандартизиран товаров профил (СТП), което доста постоянно принуждава потребителя да заплаща сметки, надхвърлящи действително употребяваната сила.

Организацията счита, че измененията освен няма да решат проблемите с изкривяването на пазара, от което се оплакват работодателите, само че и ще основат нови, в това число завеждане на дело от Европейска комисия поради неспазване на разпоредбите за държавна помощ. Това би предизвикало съществени последици освен директно върху държавния бюджет, само че и ще злепостави обществения и капиталов облик на страната пред европейските ни сътрудници, показват още от АСЕП в писмото до Радев, което обаче се оказва неефикасно.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР