Търговци масово предлагат продукти в интернет с обещание за антибактериално

...
Търговци масово предлагат продукти в интернет с обещание за антибактериално
Коментари Харесай

Предлагат душ, постелки за баня и дори тоалетни чинии срещу... Covid-19

Търговци всеобщо оферират артикули в интернет с заричане за антибактериално и антивирусно деяние. В листата на стоките, които сякаш защищават от ковид попадат аксесоари за душ, постелки за баня и даже...тоалетни чинии.

Най-често те са свързани с възстановяване на имунитета, лекуване и предотвратяване от вируси. Продължава и всеобщото предложение на козметични артикули вместо дезинфектанти, съобщи Нова телевизия.

Душ слушалка за баня на промоционална цена и с антибактериално деяние. Примамливата оферта откриваме в десетки уеб сайтове за продажба в интернет.

Според рекламата - продуктът има и други здравни резултати - подтиква имунната система, подмладява тялото, почиства кожата, усъвършенства съня, лекува кожни болести и понижава косопада. От асоциацията " Активни консуматори " считат, че обещаните вълшебен свойства на душа мъчно могат да се потвърдят, а се афишират с единствената цел да притеглят клиенти.

" Всяка една стока, която има искания да защищава здравето, да лекува разнообразни положения - би трябвало да се приема със песимизъм, тъй като сходни искания са прекомерно ангажиращи. Някой орган би трябвало да подсигурява, че това е по този начин - в противоположен случай всеки търговец може да твърди безпределно доста изказвания, които могат да се окажат погрешни ", споделя Богомил Николов - " Активни консуматори ".

Затова и алармират контролните органи за нелоялна комерсиална процедура, която заблуждава потребителите. Особено в обстановка на ковид.

От Комисията за отбрана на потребителите стартират инспекция - дали обещаните в офертата здравни резултати от потреблението на душа са действителни. Или просто подвеждат клиентите.

" Напоследък е съвременно да се стартират такива артикули, които се показват като някаква панацея в битката с вирусите. Ние имаме опция да пожелаеме и да задължим търговеца, който дава тази информация да потвърди, че стоката в действителност има такива свойства. И в случай че той не успее да го направи - ние се произнасяме, че е на разположение нелоялна комерсиална процедура ", изясни Димитър Маргаритов - ръководител на КЗП.

При бърза инспекция в мрежата откриваме и десетки други разгласи на артикули, които също дават обещание отбрана от вируси. Постелки за баня, маркучи за душ и тоалетни чинии също се популяризират с антибактериално и антивирусно деяние.

Все още на пазара можем да открием и козметични артикули за разчистване на ръце, които се оферират като дезинфектанти. Без да имат биоцидни свойства. Затова от здравното министерство започнаха инспекции и пожелаха търговците да трансформират етикетите им. Или да ги изтеглят от пазара.

Продуктите за разчистване на ръце доближават до пазара единствено след документално съобщение от производителя. За разлика от тях дезинфектантите би трябвало да имат особено позволение от здравното министерство. То се получава след прекосяване през редица проби.

Експертите поучават да купуваме дезинфектанти единствено от комерсиалните вериги, дрогериите и другите огромни магазини, с цел да избегнем фалшификатите. Не би трябвало вършим опити да произвеждаме дезинфектанти в домашни условия, безапелационни са специалистите. Това може да докара до съществено увреждане на здравето.

Именно поради сходни заблуди от Комисията към този момент постановиха наказания на търговци, предлагащи в интернет алкохол за горене вместо дезинфектант или внушаемост против ковид.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР