Търговци, хванати да продават месо, мляко, сирене, кашкавал и яйца

...
Търговци, хванати да продават месо, мляко, сирене, кашкавал и яйца
Коментари Харесай

Нов закон: Свирепи глоби за продавачи на месо и мляко с изтекъл срок

Търговци, хванати да продават месо, мляко, сирене, кашкавал и яйца с изминал период за валидност, ще се санкционират с санкция от 1000 до 1500 лв.. При наново нарушаване пък глобата ще е 3 бона.

Ако нарушаването е от едноличен търговец или юридическо лице, глобата ще е от 3000 до 6000 лв.. Това се планува в план на нов закон за ръководство на агрохранителната верига. Проектът бе оповестен за публично разискване от Министерството на земеделието през вчерашния ден, осведоми "Монитор ".

Срокът за разискване на законопроекта е до 2 декемри 2019 година. В него се планува още от 2 хиляди до 5 хиляди лева санкциия да отнасят земеделските производители, които не са обезпечили достъп на надзорен орган до обекта си

Промените в Закона за ръководство на агрохранителната верига се постановат, тъй като у нас до момента нямаше обединен закон, който да сплотява цялата активност по агрохранителната верига, като показва ясно обособените детайли в тяхната целокупност и съответните компетентности на контролните органи.

Проектът планува още нарушаванията по агрохранителната верига да се глобяват с санкции от 500 до 5000 лева, а при наново нарушаване – от 1000 лева до 8000 лева, в случай че не е планувана по-тежка глоба за съответното нарушение.

Проектът ще направи промени в някои от текстовете и ще съгласува използването на 10 настоящи закона. Това са Законът за храните; Законът за ветеринарномедицинската дейност; Законът за фуражите; Законът за здравето на растенията; Законът за използване на Общaта организация на пазарите на аграрни артикули на Европейския съюз;

Законът за генетично модифицираните организми; Законът за посевния и посадъчен материал; Законът за животновъдството; Законът за пчеларството; Законът за виното и спиртните питиета.

От Министерството на земеделието се аргументират че тези закони регламентират сегментирано детайлите на агрохранителната верига и „ не става явен обсегът им в нейната целокупност, като един непрестанен развой, започващ с първичното произвеждане, опазването на здравето и хуманно отношение към животните и здравето на растенията, прекосяването през всички стадии на събиране, превозване, преработката и дистрибуцията на крайния артикул, подготвен за консумация от хората ".

Идеята е бъдещият закон да сътвори една обща рамка, която да регламентира същността на агрохранителната верига и включените в нея детайли.

„ За първи път се показват съответно способените органи, които организират политиката в тази област, органите, които реализират формалния надзор върху обособените детайли на агрохранителната верига
и органът, извършващ оценката на риска по агрохранителната верига “, пишат още специалистите на Министерство на земеделието и храните.

Новият закон би трябвало да отстрани и настоящето припокриване на текстове в специфичните закони, което разрешава размиване на отговорностите и отговорностите сред функционалностите на обособените контролни органи по хранителната верига, се споделя в претекстовете към законопроекта.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР