Търговското споразумение между Европейския съюз и Канада - СЕТА, влиза

...
Търговското споразумение между Европейския съюз и Канада - СЕТА, влиза
Коментари Харесай

Търговското споразумение между ЕС и Канада - СЕТА, влиза в сила от четвъртък

Търговското съглашение сред Европейския съюз и Канада - СЕТА, влиза в действие от четвъртък. С това канадския пазар става наличен за българските компании и нашите специалисти, които към този момент ще могат да работят там.

Канада е 11-и по величина търговски сътрудник на България отвън Европейски Съюз, а цената на българския експорт към Северно-американската странна е 82 милиона евро.

Търговското съглашение ще освободи от мито 99% от стокообмена. България изнася към Канада здравна техника, лекарства и храни. Падането на митата ще спести над половин милиард евро на европейските компании.

Приемането на съглашението провокира спор в родните политически среди, като един от главните причини на съперниците му беше, че то дава достъп до нашите пазари на генетично модифицирани храни.

Канадската продукция, която ще се внася в Общността и България ще дава отговор на европейските ограничавания и забрани за такива артикули.

Търговското съглашение основава нови благоприятни условия за европейските аграрни стопани и производители на храни. То напълно ще пази сензитивните браншове. Европейски Съюз в допълнение отвори пазара си за някои конкурентни канадски артикули. Успоредно с това е усъвършенстван достъпът до канадския пазар за значими европейски експортни артикули. Те включват сирене, вино и спиртни питиета, плодове и зеленчуци, както и модифицирани артикули.

СЕТА пази 143 географски означения на Европейски Съюз в Канада, отнасящи се до висококачествени районни хранителни артикули и питиета.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР