Търговско-икономическите отношения между България и Германия, както и въпроси от

...
Търговско-икономическите отношения между България и Германия, както и въпроси от
Коментари Харесай

Щайнмайер: България е стабилизиращ фактор в района

Търговско-икономическите връзки сред България и Германия, както и въпроси от сферата на сигурността, миграцията и европейския дневен ред бяха във фокуса на диалога сред премиера Бойко Борисов и президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер по време на работния им обяд в резиденция „ Лозенец “. Премиерът Борисов означи ползотворното съдействие сред двете страни по тематиките от съвместен интерес и посочи отличния политически разговор сред България и Германия. Борисов изпрати специфични поздрави на немския канцлер Ангела Меркел.

По време на срещата министър председателят Бойко Борисов и президентът Щайнмайер сложиха акцент върху тематиката сигурност. Българският министър-председател акцентира, че страната ни сполучливо извършва уговорката по запазване на външната граница на Европейски Съюз. „ Без доста звук и спазвайки европейските правила и добросъседските връзки с Турция, България сведе мигрантския поток до нулев “, съобщи в диалога Борисов. По думите му е нужен резистентен общоевропейски механизъм, който да дава отговор на миграционните въпроси.

„ България е стабилизиращ фактор за района “, сподели немският президент, разяснявайки ролята на страната ни в стопански аспект. От своя страна министър председателят Бойко Борисов посочи положителните финансови индикатори на България и изключителната финансова дисциплинираност, с помощта на която страната ни е една от трите страни в Европа с най-нисък външен дълг. „ Външният дълг за тези 2 години, когато бе последната ни среща през 2017 година, от 28% в този момент е 20% “, уточни още българският министър председател. Борисов акцентира, че при постоянни налози, постоянна икономическа среда и голям фискален запас, задграничните вложители, в това число немските, имат добра икономическа основа за бизнес у нас.

По време на срещата министър-председателят посочи позитивното развиване на двустранните стопански връзки. „ Няма сфера, в която икономическото съдействие сред двете страни да не бележи достижения и да не открива нови благоприятни условия за взаимоотношение. Това е явен и значим сигнал, че Германия вижда в България благонадежден и постоянен стопански сътрудник “, съобщи Борисов.

Борисов обърна внимание, че стокообменът сред България и Германия за 2018 година надвишава 8 милиарда евро и бележи растеж от над 8% по отношение на 2017 година Показателно е също, че Германия още веднъж заема водещи позиции като задграничен вложител с вложения в размер на 3,219 милиарда евро за интервала 1996 – 2018 година Само за 2018 година вложенията от Германия са в размер на 153.7 млн. евро. По данни на Българска организация за вложения към 30% от 100-те най-големи вложители в България са немски или с немско присъединяване.

Българският министър председател и немският президент разискаха и отдръпването на Обединеното кралство от Европейски Съюз, като бяха единомислещи, че при договарянията сред Европейски Съюз и Англия правата на жителите постоянно би трябвало да бъдат първи приоритет.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР