Търговският регистър може да спре да работи след 20 дни

...
Търговският регистър може да спре да работи след 20 дни
Коментари Харесай

Има реална опасност Търговският регистър отново да спре работа

Търговският указател може да спре да работи след 20 дни поради липса на задоволително памет за предпазване на данни.

Спешна поръчка на спомагателен дисков запас до 120 терабайта (ТБ) разгласи Агенцията по вписванията (АВ). Да я изпълнят по допустимо най-бързата процедура – посредством договаряне без авансово съобщение, са поканени четири компании. Фирмите, поканени да вземат участие в процедурата, са " Сиенсис " АД, " ССАРМ " ЕООД, " Парафлоу Комуникейшънс " ООД и " Телелинк бизнес сървисис " ЕАД.

Бъдещият контракт ще е с пределна стойност 190 000 лева без Данък добавена стойност, а поръчката е за еднократно осъществяване в период до 30 дни от неговото сключване. Критерият за възлагане е най-ниската цена.

Според оповестените документи от поръчката на 9 август т.г. Агенция по вписванията (АВ) бе наранена от поредно дефектиране на дискове от базата данни на Търговски указател, който Агенцията поддържа. Констатациите са, че при спешната обстановка са дефектирали 4 диска, което на собствен ред докара до срив в операционната система на Търговския указател, както и до опасност от срив в базите данни на станалите регистри, написа Actualno.com.

" Вследствие на повредата, провокирана от дефектирала дискова група RAID от дисков масив за предпазване на данни FujitsuEternus DX8700, се ескалира цялостен срив въз основата данни, бекъпа и функционалностите на Търговския указател. Възникналите проблеми водят до нарушение на осъществяването на основни за стопанската система и националната сигурност нормативно открити действия на АВ, като за интервала 09.08-27.08.2018 година Търговският указател не действа ", написа в документите към публичната поръчка.

Експертният разбор на чиновниците на дирекция " Информационно обслужване на регистрите " в АВ, изработен взаимно с специалисти от обслужващите компании, сочи, че към сегашния миг в масивите за предпазване на данни в Информационния център има към 30 ТБ свободно физическо дисково пространство и към 20 ТБ - в Резервния информативен център. " Това от своя страна е извънредно незадоволително, тъй като в резултат на ежедневните действия и процеси, свързани с работата, обслужването, надграждането на осведомителните системи на всички регистри, свободното пространство понижава с доста бързи темпове ", сочат от АВ.

Към момента, в резултат на седмичните архивни и аварийни копия, както и поради реализацията на планове, свързани с надграждането както на Търговския указател, по този начин и на Имотния указател, съществуващото свободно физическо дисково пространство понижава с към 1.5 ТВ дневно. Това значи, че в границите на към 20 календарни дни дисковото пространство в Информационния център ще свърши, а в аварийния това ще се случи в границите на към 14 календарни дни. Това ще докара до прекъсване на базите данни на регистрите и прекъсването на функционалностите, предоставяни от регистрите, както и прекъсване на работа на цялата ИТ-инфраструктура на Агенцията. За да се избегне прекъсване на работата на регистрите в границите на идващите няколко седмици, АВ се нуждае незабавно от обезпечаването на най-малко 120 ТВ спомагателен дисков запас.

Припомняме, че през август Търговският указател спря работа за 18 дни. Заради основания безпорядък изпълнителният шеф на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова подаде оставка, а на нейно място на поста беше назначена Габриела Козарева. На изключително пленарно съвещание вицепремиерът Томислав Дончев уточни, че информацията от Търговския указател е изцяло съхранена и няма загуба на електронни данни. Също по този начин се приготвя особено вместилище за данни.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР