Търговският дефицит в САЩ рязко се увеличи през май въпреки

...
Търговският дефицит в САЩ рязко се увеличи през май въпреки
Коментари Харесай

Въпреки митата на Тръмп срещу Китай - американският търговски дефицит расте сериозно

Търговският недостиг в Съединени американски щати внезапно се усили през май макар новия кръг мита за китайските артикули, който влезе в действие през първата половина на месеца, написа The Wall Street Journal, представен от Агенция " Фокус ".
Според данните, дефицитът се е нараснал с 8,4% през май и към този момент е 55,5 милиарда $. За април дефицитът е 51,2 милиарда $, като това са ревизирани данни в посока нагоре - с 400 млн. $ повече! Дефицитът се усили заради най-големия месечен растеж на вноса за повече от четири години, както и умерения растеж на износа в изискванията на охлаждаща се международна стопанска система. Вносът е повишен с 3,3% през май по отношение на април, най-бързият месечен растеж от март 2015 година до 266,16 милиарда $. Увеличението е се дължи на 7.5% нарастване на автомобилния импорт, до рекордните 33,23 милиарда $, както и с 11% скок на вноса на недопечен нефт до 13,02 милиарда $.
Що се отнася до търговията на Съединени американски щати с Китай, двустранният стоков недостиг се усили през май с 12% по отношение на предходния месец, до 30,2 милиарда $.
Сара Хаус, старши икономист в Wells Fargo, съобщи, че по-големият търговски недостиг евентуално ще отнеме към половин процентен пункт от икономическия напредък през второто тримесечие, откакто е добавил съвсем два пъти повече през първото.
Припомняме, че по самодейност на американския президент Доналд Тръмп бяха вдигнати митата на китайски артикули на стойност 200 милиарда $ до 25% - от 10%. Пекин отвърна, като усили данъците на 60 милиарда щатски $ от вноса от Съединени американски щати. Анализаторите не чакаха тарифните стъпки да окажат огромно влияние върху майските индикатори, защото ходовете бяха непредвидени и пристигнаха по средата на месеца, давайки на фирмите малко време да реагират.
Търговският спор сред двете най-големи международни стопански системи към момента не е решен. Макар че договарянията сред Тръмп и китайския му сътрудник Си Дзинпин продължиха предишния месец, вложителите считат, че напрежението в търговията сред страните евентуално ще се усили.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР