Търговският дефицит на САЩ се сви през април, а при

...
Търговският дефицит на САЩ се сви през април, а при
Коментари Харесай

Търговският дефицит на САЩ се сви с 2.1% през април

Търговският недостиг на Съединени американски щати се сви през април, а при износа се следи най-голeмият спад за повече от четири години, оповестиха през днешния ден от Министерството на търговията на Съединени американски щати, което сочи за отслабващата инерция в американската стопанска система. Търговският недостиг се намали с 2,1% през април до 50,8 милиарда $, от 51,9 милиарда $ през март.

Пониженият недостиг идва на фона на предизвестията на икономистите, че възходящите бариери пред интернационалната търговия заплашват да провалят международната стопанска система. Но към този момент комерсиалният недостиг в Съединени американски щати към момента е с 2% по-висок в съпоставяне със същия интервал на 2018 година.

Износът спадна с 4,6 милиарда $ до 206,8 милиарда $, което е най-големият спад от януари 2015 година. Но вносът падна по-бързо, понижи се с 5.7 милиарда $, най-големият спад за три месеца.

Търговският недостиг в артикули с Китай скочи със 7,6% за месеца, само че към момента се регистрира спад с 10,8% за годината на фона на ескалацията в комерсиалните връзки.

Междувременно дефицитът с Мексико се намали с 0,6% до 7,9 милиарда $ за месеца. Вашингтон заплаши да наложи 5-процентно мито за всички артикули от Мексико от 10 юни - мярка, която ще продължи до тогава, до момента в който "нелегалните мигранти " спрат да идват в страната.

Спадът при износа е широкообхватен: коли и елементи, медикаменти и понижаване на износа на пътнически самолети "Боинг " (понижение с 2,3 милиарда долара) предвид на проблемите с модела 737 MAX. Износът на средства за произвеждане е най-ниският от октомври 2017 година Отчита се намаляване и при пътническите услуги, както и поддръжката и ремонта също са намалели.

Междувременно американското търсене на финансови артикули като мотори и микрочипове падна до най-ниското си равнище от 16 месеца. Съединените щати също внасят по-малко коли и авточасти, органични химикали и скъпоценни камъни и купуват по-малко природен газ.

Спадът на вноса през първото тримесечие спомогна да се увеличи Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати, само че икономистите предизвестяват, че той сочи към закъснение на главната икономическа интензивност. Все отново, свиването на износа и вноса през април може да подкрепи растежа през второто тримесечие.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР