Търговският дефицит на САЩ се покачва до 10-годишен връх през

...
Търговският дефицит на САЩ се покачва до 10-годишен връх през
Коментари Харесай

САЩ отчита най-голям търговски дефицит за последните 10 години

Търговският недостиг на Съединени американски щати се повишава до 10-годишен връх през октомври, защото износът на соя продължава да пада, а вносът на потребителски артикули доближава рекордно високи стойности.

Основният извод е един - че митата на администрацията на Тръмп, чиято основна цел е понижаване на комерсиалния недостиг, евентуално са неефективни.

Търговският недостиг за октомври нараства с 1.7% до 55.5 милиарда $, което е най-високото равнище от октомври 2008 година Търговската бездна се усилва в продължение на 5 следващи месеца. Според ревизираните данни през септември дефицитът се разраства до 54.6 милиарда $ вместо до момента оповестените 54 милиарда $.

Политически сензитивният търговски недостиг артикули с Китай нараства с 7.1% до рекордните 43.1 милиарда $ през октомври, демонстрират данните на Министерството на търговията, представени от Reuters.

Още от пролетта Съединени американски щати са в разгара на горчива комерсиална война с Китай. Вашингтон наложи мита върху китайски импорт на стойност 250 милиарда $, с цел да принуди Пекин да отстъпи пред американските претенции, които ще трансформират изискванията на търговията посред им.

Китай реагира с цени за импорт на артикули от Съединени американски щати, в това число върху соята - основен артикул за американските фермери, само че и за китайските преработватели. Президентът Доналд Тръмп от дълго време се опълчва на комерсиалния остатък на Китай със страната му, обвинявайки Пекин, че не играе почтено в търговията.
В допълнение към митата върху китайските артикули, Вашингтон наложи цени върху вноса на стомана и алуминий в Съединени американски щати. Миналата събота водачите на двете страни се схванаха да не постановат повече цени за интервал от 90 дни, до момента в който договарят за договорка, която да постави завършек на комерсиалния спор.

Търговският недостиг за октомври надвиши упованията на икономистите, интервюирани от Reuters, които предвиждаха той да се увеличи до 55 милиарда $. След коригирането му по отношение на инфлацията дефицитът се усилва до до 87.9 милиарда $ през октомври от 87.2 милиарда $ през септември. Т.нар. действителен търговски недостиг е над междинното за третото тримесечие.

Това допуска, че търговията евентуално ще бъде спънка за растежа на Брутният вътрешен продукт през четвъртото тримесечие, добавяйки към слабите жилищни и бизнес разноски за съоръжение, което е сигнал за закъснение на икономическия напредък. Търговията изважда 1.91 процентни пункта от растежа на Брутният вътрешен продукт през тримесечието от юли до септември.

Прогнозите за напредък за четвъртото тримесечие са към 2.8% на годишна база. Американската стопанска система набъбна с 3.5% през третото тримесечие.

През октомври износът на артикули и услуги се намалява с 0.1% до 211 милиарда $. Износът на соя, който е цел на контрамерките от Китай, спада с 0.8 милиарда $. Износът на цивилен самолети и мотори също спада.

Износът на нефт и потребителски артикули обаче е най-високият. Силният $ евентуално лимитира общия напредък на износа.

Вносът на артикули и услуги нараства с 0.2% до 266.5 милиарда $ - най-високата цифра, регистрирана до момента. Вносът на потребителски артикули се усилва с 2 милиарда $ до рекордно висока стойност от 57.4 милиарда $, подсилена от скок от 1.5 милиарда $ при вноса на фармацевтични препарати.

Вносът на моторни транспортни средства (основно коли, б.р.) е най-голям през октомври, както и вносът на други артикули.

Вносът се дължи на мощното вътрешно търсене, както и на мощния $, който прави цените на вносните артикули по-евтини, което евентуално компенсира въздействието на митата. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР