Търговските войни между САЩ, Русия и Китай преминават в технологични,

...
Търговските войни между САЩ, Русия и Китай преминават в технологични,
Коментари Харесай

Надцакване със смартфони

Търговските войни сред Съединени американски щати, Русия и Китай минават в софтуерни, Huawei в центъра на събитиятаЩе се раздели ли интернет пространството на Изток и на Запад?
Едва ли е изненада, че китайската компания Huawei (Хуауей) се подсигури с контракт с съветския телекомуникационен оператор МТС. Huawei ще построи мрежа от пето потомство (5G) през идната година. Нещо повече, китайската компания влиза и в проектите за икономическо и софтуерно развиване на Москва и на цяла Русия. Що се отнася до необятно прокламираните от Запада опасения, че Huawei е заплаха за сигурността по всяка точка в света, руснаците са уверени, че техните правила за мрежова сигурност биха се справили с всеки евентуален извършител.
С оглед на центровете на въздействие в международната политика, към този момент е ясно, че „ казусът “ с Huawei показва другите възгледи на Москва и Вашингтон за хипотетичната взаимозависимост на компанията от най-висшето управление на китайската страна. Този „ проблем бели “ в технологиите и осведомителното общество е единствено един от признаците за почналата война сред Запада, от една страна, и Русия и Китай - от друга. И въпреки че за момента се прави оценка като „ студена война “, този спор ще хвърли сянка върху амбициозните проекти за световното развиване на осведомителното общество.
Сделката сред Huawei и МТС бе подписана по време на визитата в Русия на китайския водач Си Цзинпин. Си, който водеше делегация от над 1000 души, се срещна с Владимир Путин, с цел да се обвърже по-тясно с Москва в икономическата сфера. Формално Си бе в Санкт Петербург за провелия се там конгрес, прочут като " Руския Давос ". Но същинската причина бе да се даде знак на Запада: като не желаете да работите с нас, ние ще контраатакуваме с по-тясно обвързване с Русия.

Новото софтуерно разделяне на света

В края на седмицата, в която президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп и министър председателят на Англия Тереза Мей обсъждаха ориста на Huawei на Запад, стана ясно, че една от задачите на жителя на Белия дом е да стегне редиците измежду своите съдружници и да накара най-малко Лондон да се откаже от 5G офертите на китайците. Защото не му е елементарно – най-мощната европейска икономическа мощ на Европейски Съюз – Германия – към момента се съпротивлява на Вашингтон.
Тръмп и Мей малко прекалиха, като накараха шефа на Националния център по киберсигурност на Англия Иън Ливай да жигосах технологиите на Huawei, като им лепне странното определение „ калпави “.  
По време на тематична конференция Ливай сподели, че „ Huawei създава своите неща по доста друг метод от западните си съперници “. Според него това се дължало отчасти на обстоятелството, че са навлезли в пазара доста бързо и не можело да са толкоз положителни (!). „ Причината може и да е културна, кой знае? “, шикалкавеше Иън Ливай. Попитан от репортерите дали това значи, че Huawei има по-големи механически проблеми в съпоставяне със западните си съперници, Ливай сподели, че това, което са научили вследствие на деликатен обзор, е, че „ сигурността на мрежите им е по-лоша, а кой ли желае да се бори с това… “. „ Със сигурност нищо при тях не е идеално, Huawei са калпави, а другите са по-малко калпави “, изясни Ливай.
Това не е нова позиция. По-рано тази година Оценъчният център на киберсигурността „ продължи да намира притеснителни проблеми в метода на Huawei към създаването на програмен продукт, създаващи опасности за английските оператор “. Но е ясно, че макар обещанието си да влагат в усъвършенствания, британците настояват, че съвсем нищо не се е трансформирало. „ Има да се свърши още доста работа и мисля, че те знаят за това “, твърди Ливай с безапелационното разбиране, че не чакат скоро Huawei да се оправи с „ ремонта “ на софтуера, защото това било „ непостижимо “.
Всичко това демонстрира, че Huawei скоро няма да построява мрежа от пето потомство на Острова. И в случай че тук не проличава намесата на Вашингтон, то какви ли още знаци са нужни?
Решението на Англия да позволи на Huawei да построи елементи от нейната 5G мрежа  се приписваше на към този момент отиващата си от премиерския пост Тереза Мей. Което значи, че в този момент има всички изгледи да бъде анулирано. Особено в случай че Борис Джонсън (любимецът на Тръмп!) стане министър-председател.

Ударът на Гугъл

Най-неприятната офанзива за Huawei пристигна от Гугъл – сътрудник на съвсем всички производители на смарт устройства по света посредством операционната система Андроид. Гугъл споделиха: " Край! Сътрудничеството ни бе дотук! " Това стартира да се отразява върху финансовото положение на Huawei, а триумфът им на Запад към този момент е провален, защото без Андроид те нямат бъдеще. Независимо дали ще създават своя операционна система, или ще се възползват от услугите на други разработчици.
Но пристигна и нова изненада. Според обява във " Файненшъл Таймс “, Гугъл е предизвестила Вашингтон за евентуалните опасности за националната сигурност на Съединени американски щати, които могат да се появят, в случай че Huawei бъде изоставена без непрекъснатите ъпдейти и пачове на системата Андроид на устройствата на китайците, или от напълно нова операционни система. Тоест съдействието не може да бъде прекъснато с едно тракване на пръстите. Една модифицирана от Huawei версия на Андроид би била съвсем изцяло открита за офанзиви на хакери.
Истинският проблем обаче е, че китайският вид на най-популярната операционна система за мобилни устройства в света рискува да заплаши цялата международна система на смарт телефони, таблети и други И даже да има офанзиви от китайски хакери, ябълката на раздора в действителност е чисто комерсиална. Американски компании към този момент регистрират евентуалните загуби от вкарването на Huawei в блокиращ лист. Една цялостна смяна в средата за бизнес на мобилни устройства се нуждае от много време, а в това време ситуацията неимоверно ще се утежни.
„ Файненшъл таймс “ цитира Гугъл, съгласно които: „ Подобно на други американски компании, ние се подчиняваме на Търговското министерство, с цел да сме сигурни, че съблюдаваме условията и издаването на краткотрайни лицензи (на Huawei – бел. ред.). Концентрираме се върху това да опазим сигурността на ползвателите на Гугъл, притежаващи милиони устройства на Huawei в Съединени американски щати и по целия свят. “ Отговорът на комерсиалното ведомство не закъсня: „ Това не е нова информация за нашата администрация, нито тези грижи биха повлияли на налагането на законови дейности. Най-важният приоритет на министерството остава отбрана на националната сигурност. “
Има и основателни терзания за национална сигурност, изключително в този момент, при водещата се война сред администрацията във Вашингтон и Huawei. Но също по този начин настава тотално софтуерно разделяне на света. Интернет към този момент е напълно друг в Китай в съпоставяне със Запада. А новият флирт на Русия с въвеждането на неин личен интернет, който когато и да е може да бъде изолиран от международната мрежа, е извънредно притеснителен. Това също ще нанесе удар върху американските компании, защото те преобладават пазара на множеството хардуерни и софтуерни технологии - пазар, който ще изгубят на Изток, този път евентуално с едно тракване на пръстите. Разединено интернет пространство пък би премахнало либерализиращия резултат, който мрежата потвърди в някои от най-тежките моменти на развиване на международните политика и стопанска система. Тъй като доста страни към този момент се научават по какъв начин да „ строят “ лични „ стени “ в мрежата, а Китай им е преподавател, рискуваме да върнем часовника обратно.

Белият Huawei и Африка зове

Докато Съединени американски щати водят борбите с Huawei на Запад, китайският софтуерен колос насочва вниманието си към Африка. Азиатската страна от дълго време е вложила доста във всевъзможни сфери на стопанската система на Черния континент. Huawei към този момент сътвориха съществено наличие в 40 страни в Африка, след установяването си за първи път в Кения през 1998 година Компанията построи 4G мрежите на повече от половината  континент. Там те по всяка възможност ще наложат своите технологии за мрежата от пето потомство. Демонстрация на опциите на 5G системите ще има по време на Купата на нациите на Африка по футбол, която ще се организира в Египет от 21 юни до 19 юли.
Но наличието на Huawei в Африка отива доста по-далеч от продажбата на мобилни устройства и построяването на мрежи. В Южна Африка компанията финансира образование на експерти в най-хубавите университети, като тази година ще даде старт на особено образование за 5G мрежи.
Правителството на Кения пък подписа договорка на стойност над 170 млн. $ с Huawei през април за създаване на центрове за предпазване на данни и услуги от вида „ умни градове “.
Китайският колос предлага и стратегия за наблюдаване с определението „ сигурни градове “. Тази самодейност, съгласно компанията, „ може да предотврати закононарушения, ориентирани към жителите, туристите, студентите, възрастните хора и прочие “. Точно в стила на томкрузовия филм „ Специален отчет “!
Системата към този момент е въведена в столицата на Кения - Найроби, както и в Мавриций, с 4000 „ умни “ камери, ситуирани на 2000 точки. Някои медии в Мавриций жигосват използването й, наричайки я „ цифрова тирания “, налагана от „ Големия брат " Пекин. Но в Гана да вземем за пример настояват, че технологията за видеонаблюдение им оказва помощ да залавят нарушители, като назовават действието на системата „ магическо “.
Основната наклонност – Африка става център на опълчване сред Съединени американски щати и Запада, от една страна, и Китай и Huawei, от друга. Нещо, от което нито Африка, нито Европа, нито Америка ще имат изгода.

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР