Търговските вериги за продажба на хранителни продукти задължително да отделят

...
Търговските вериги за продажба на хранителни продукти задължително да отделят
Коментари Харесай

Нова идея: Половината площ в хипермаркетите да е за български храни


Търговските вериги за продажба на хранителни артикули наложително да отделят най-малко половината си повърхност за оформяне на щандове с български артикули, да се зареждатсамо от производители в радиус до 200 км от регионалния център, където е обектът, както и да не вършат промоции без разрешението на производителите и да се заплаща до 14 дни получената стока. Това планува план за разпореждане на Министерския съвет, пуснат за разискване измежду търговците. Срещу плана незабавно се оповестиха от Сдружението за съвременна търговия, защото съгласно тях той нарушава европейски правила и бизнес практики.

Идеята на властта е постановлението да е с деяние до края на 2020 година, а аргументът им е Закона за изключителното състояние поради ковид. Предложението гласи търговците, които имат повече от един магазин, да отделят най-малко половината от пространството си за отделяне на щандове с български хлебни, млечни и месни артикули, сокове, конфитюри, консерви, зеленчуци и плодове и тези щандове да са уместно обозначени, че са български.

Хипермаркетите да не могат да желаят такси от производителите за промоции на продуктите им, а също по този начин ще би трябвало да платят доставките до 14 дни от приемането им, възнамерява още кабинетът.

Намерението обаче провокира острата реакция на Сдружението за съвременна търговия, в което членуват най-големите търговски вериги у нас.

Организацията популяризира мнение, в което се твърди, че въпросният план „ погазва главните правила на пазарната стопанска система и би имал нездравословни последствия за всички участници на пазара на хранителни артикули “. Те предизвестяват даже, че може да се стигне до повишение на цените, ограничение на избора и недостиг на доста артикули и постигане до пазара на храни с ниско качество.

Въпреки че задачата на плана е да поддържа българските производители, в действителност за доста от тях ще има отрицателни резултати. Най-тежко ще пострадат производителите на разстояние над 200 км от София, където е съсредоточена забележителна част от потреблението на храни в България. Освен това положителните български артикули и техните конкурентоспособни производители от дълго време са необятно показани и сполучливо се продават на рафтовете на комерсиалните вериги, споделят от организацията. В мнението се отбелязва още, че желанията опонират на законодателството на Европейски Съюз като нарушават свободата на придвижване на артикули, лимитират конкуренцията и представлавят нерегламентирана държавна помощ, което ще докара до наказателни процедури против България.

Според сдружението това разпореждане ще направи българските производители по-неконкурентоспособни. " Освен това планът пази главно ползите на сивия бранш в страната, който в изискванията на изключително състояние не съумява да откри пазар за несертифицираната си продукция и се пробва да влезе в комерсиалните вериги през " задната врата ", считат огромните търговци.

Според Сдружението за съвременна търговия главната цел на страната следва да е застраховане на популацията със свежи и качествени храни на ниски цени, а предлаганите ограничения водят до тъкмо противоположното. То приканва Министерския съвет да не приема постановлението.

Веригите означават, че липсва формулировка за " артикул, създаден в България”. Не излиза наяве по какъв начин ще се ползва условието, когато в храната са вложени първични материали с друг генезис, в това число когато избрани първични материали обичайно не се създават в България. Същевременно, не се държи сметка, че доста обичайни български артикули под български марки се създават в България, само че с небългарски първични материали, а доста артикули под задгранични марки се създават в България с български първични материали, изясняват от сдружението.

То обръща внимание още, че структурата на българското производството не е равномерна на територията на страната, което значи, че с изключение на до друго ценообразуване, това ще докара и до неравнопоставеност на изискванията за разнообразни производители в разнообразни райони, поради разликата във опциите им за произвеждане.

С препоръчаните регулации също така част от магазините ще останат празни, или полупразни заради справедлива неспособност да бъдат заредени по условията на плана, написа в мнението.

" Добрите български артикули и техните конкурентоспособни производители от дълго време са необятно показани и сполучливо се продават на рафтовете на модерните търговски вериги. Нещо повече, получили са и получават експортни благоприятни условия в доста европейски страни. “Притискането” на техните артикули посредством административна мярка в интерес на други не е заслужено по отношение на техните досегашни инвестиции в нововъведения и индустриални мощности на основата на планирани количества за продажба в питателните вериги ", предизвестяват още веригите.

Те означават, че ограничението на промоциите непосредствено ще вдигне цените на храните. " Около 1/3 от оборота на питателните вериги е с промоционални артикули. Това значи, че разноските на семействата за храни ще се вдигнат доста в без това тежък за всички български консуматори миг ", са причините срещу на сдружението.

" Обособяването на блокове за български артикули на разнообразни по рода си продукти/продуктови групи, които са най-малко 50% от площта на продаваните артикули, при отчитане на съоръжение, информационни/указателни табели и отстояния, води автоматизирано до спомагателна загуба на 20-30% повърхност за търговците, което съставлява квази налог за активността ", изясняват още веригите.

Според тях задължението да се зареждат магазинът от производители до 200 км от местоположението му ще докара до увеличение на лигистичните разноски за доставки, които сега се разпеделят от централен склад. Освен това тежко ще пострадат българските производители на разстояние над 200 км от София, където е съсредоточена забележителна част от потреблението на храни в България, считат от сдружението.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР