Търговските вериги ще налагат ограничения в бройката, която един потребител

...
Търговските вериги ще налагат ограничения в бройката, която един потребител
Коментари Харесай

Ограничават покупките на стоки от първа необходимост заради паниката

Търговските вериги ще постановат ограничавания в броя, която един консуматор може да си купи от артикули от първа нужда. Това са договорили Министерството на стопанската система и огромните вериги на среща през предходната седмица, осведоми “Труд”.

Има екшън проект, направен взаимно с огромните вериги магазини и аптеките, призна министърът на стопанската система Емил Караниколов.

По думите му този проект ще се задейства единствено при потребност, с цел да се избегне нечиста сделка с цените и стоките поради суматохата към ковид. Той увери, че хората не би трябвало да се тормозят, тъй като складовете към този момент са цялостни с храни, както и Държавният запас.

Синдромът на “празния рафт” е рисков, тъй като в случай че човек види празен рафт в магазина, незабавно ще му се прииска да опразни и прилежащия, разяснява заплахата от далавера и вицепремиерът Томислав Дончев. Той беше безапелационен, че няма заплаха популацията да остане без съществени хранителни артикули даже и при случай на разгръщане на броя на инфектираните. Той осведоми, че са водени диалози с ръководителите на главните търговски вериги, които са подсигурили, че ще обезпечат продуктите.

Междувременно специалисти предвидиха повишаване на някои храни поради епидемията от COVID-19.

Цените на оранжерийните зеленчуци от края на януари се движат нагоре поради опасенията за доставките свързани с ковид, обявиха от Центъра за стопански разбори на селското стопанство.

Разпространението на новия ковид в Китай води до недостиг на зеленчуци в страната и до сериозен растеж в цените. В непосредственост до най-засегнатия регион от вируса се намира главната индустриална област за зеленчуци – Шоугуанг, даваща годишно 4,5 млн. тона и е барометър за ценообразуването на зеленчуци за целия Китай, като цените се на рекордни нива, което стартира да се придвижва и по други места в света, показват специалистите.

Опасността от разрастването на грипната болест от вид “Корона” на пазара на мляко към момента не е огромна, като в главните страни експортьорки за китайския пазар Австралия и Нова Зеландия опасенията порастват, въпреки че търговията може и да се ускори предвид на рекомендациите към китайските жители да употребяват по-силни храни, за укрепване на имунитета, демонстрира още отчетът.

Според Rabobank разпространяването на ковид ще има най-сериозни последствията при производството и търговията с птиче месо, а относително по-слаби при свинското месо.

Прогнозира се също известно закъснение на износа на свинско месо от Европейски Съюз през първото тримесечие на актуалната година, само че това ще се отрази едва на нивото на цените. Очаква се те да се задържат релативно високи в целия Европейски Съюз.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР