Търговските вериги ще бъдат задължени да продават български хранителни стоки,

...
Търговските вериги ще бъдат задължени да продават български хранителни стоки,
Коментари Харесай

Задължават веригите да продават български храни на 50% от площта им

Търговските вериги ще бъдат задължени да продават български хранителни артикули, които да заемат най-малко половината от комерсиалната им повърхност, оповестяват браншови организации в земеделието, до които планът е изпратен за координиране.

Основни групи храни, след които млечни и месни артикули, свежи плодове и зеленчуци и консерви, създадени на територията на България, би трябвало наложително да се продават в комерсиалните обекти, представляващи вериги от магазини.

Тези храни би трябвало да се купуват непосредствено от производителите в съответната област на всеки магазин или до 200 километра от регионалния център. А продукцията не може да бъде продавана на промоционални цени, с изключение на с експлицитното единодушие на производителя, е посочено в проектодокумента.

6.5% растеж на храни и питиета през февруари 2020 година

Очаква се задължението на търговците да бъде въведено с разпореждане с разпореждане на Министерски съвет и да остане в действие до края на тази година.

Подобни оферти са правени преди години, само че не получиха поддръжка. Сега концепцията е в условия на рецесия да бъдат подкрепени българските производители.

Сдружението за съвременна търговия, което сплотява огромните търговски вериги у нас, излезе с остра позиция против подготвяното разпореждане, отбелязва БНР.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР