Търговските отношения с арабските страни на най-големия износител в света

...
Търговските отношения с арабските страни на най-големия износител в света
Коментари Харесай

Изборите в Бразилия могат да оставят Саудитска Арабия без телешко месо

Търговските връзки с арабските страни на най-големия експортьор в света на месо халал (допустимо за консумация съгласно ислямския закон, бел.ред.), Бразилия, биха могли да бъдат застрашени, съобщи Франс прес. Това би станало, в случай че новоизбраният президент на Бразилия Жаир Болсонаро реалокира бразилското посолство в Израел от Тел Авив в Йерсуалим.

През 2017 година Бразилия е изнесла говеждо месо за 5,06 милиарда $, от което продукция за 983 милиона $ (19,4 процента) е била предопределена за 17 арабски страни. Начело в тази ранглиста са Египет (4-о място), Саудитска Арабия (7-о място) и ОАЕ (10-о място).

Износът на птиче месо е донесъл доходи от 6,58 милиарда $, от които 2,67 милиарда $ (40 процента) към 20 арабски страни. Основните клиенти са Саудитска Арабия (1-о място), ОАЕ (4-място), Египет (7- о място), Ирак (9-о място) и Кувейт (10-о място).

Евентуалното затваряне на тези пазари при пренасяне на бразилското посолство в Йерусалим провокира безпокойствие измежду животновъдите в латиноамериканската страна.

Кандидатът на крайната десница Жаир Болсонаро, който бе определен в края на октомври за президент със мощната поддръжка на евангелистките църкви, които са поддръжници на Израел, даде обещание по време на предизборната си акция да направи това оспорвано пренасяне на посолството.

"Както към този момент обявихме, имаме намерение да преместим посолството на Бразилия от Тел Авив в Йерусалим ", удостовери Болсонаро на 2 ноември в Туитър.

"Израел е суверенна страна и би трябвало напълно да почитаме това ", добави той.

След тази декларация Египет отсрочи, без да фиксира друга дата, визитата на министъра на външните работи на Бразилия Алоизио Нунес. Кайро анулира и плануваните срещи на делегация от бразилски предприемачи, към този момент пристигнали в страната, като публично изясни това с проблеми в работния график.

Миналата седмица Болсонаро сподели, че преместването на посолството "все още не е решено ". Изказването ми като че ли бе стъпка обратно в решението, само че по-късно той още веднъж остави деликатния въпрос в неразбираемо състояние.

Думите на Болсонаро провокираха разстройване в дипломатическите връзки, което не е добре за търговията, призна представител на Арабско-бразилската комерсиална камара. Това обаче не значи, че има разкъсване на комерсиалните връзки сред двете страни, добави той.

Големите месопреработвателни компании и предприятия в Бразилия от години ползват тактика за завземане на пазарите на мюсюлманските страни.

Бразилия стана през 2017 година първият в света производител и експортьор на месо халал.

Една тактика, която е ориентирана и към търсенето на месо в мюсюлманските общности на азиатските страни като Южна Корея и Китай.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР