Търговските обекти в България вече разполагат с над 138 000

...
Търговските обекти в България вече разполагат с над 138 000
Коментари Харесай

Phyre: Двоен ръст на безконтактните ПОС терминали в България

Търговските обекти в България към този момент разполагат с над 138 000 хиляди ПОС терминала, осигуряващи и заплащания с безконтактни карти и мобилни заплащания. Този брой е два пъти по-голям от 2015 година, а до края на 2019 година се чака всички терминали да одобряват безконтактни и мобилни заплащания. Това води и до основна смяна на навиците на потребителите, които все по-често заплащат безконтактно по-малки по стойност артикули при ежедневни разплащания, сочат данни на българския цифров портфейл phyre.

Според компанията, в България бързо навлизат и мобилните заплащания. “Данните ясно сочат, че потребителите, които избират да заплащат непосредствено с мобилния си телефон, вършат по-малки и чести покупки”, изясняват от phyre.

За първото тримесечие на 2019 година междинната сума за безконтактно заплащане с телефон в България е 21 лева, a с карта - 29 лева За съпоставяне през 2016 година сме пазарували с карта за приблизително 33 лв.. От phyre цитират и изследване на Европейската централна банка, съгласно което бързината е най-важният фактор при избора на способ на разплащане от страна на потребителите.



“Преди няколко години плащахме с карта за артикули и услуги с по-висока стойност, а ежедневните покупки предпочитахме да заплатим в кеш. Днес следим явен поврат на тази наклонност и можем да твърдим, че безкешовите разплащания, даже и за дребни покупки, към този момент са част от всекидневието на българина. Факторите за това са няколко - преводите се правят все по-бързо и елементарно, плащаме по-големи суми без въвеждане на ПИН код, а навлизането на мобилните заплащания форсира в допълнение този процес”, споделя Веселин Георгиев, маркетинг шеф на phyre.





Източник: Проучване на phyre, 2019

Проучването на компанията е посочило, че потребителите на цифрови портфейли вършат най-вече покупки в петък, което е повлияно от подготовката за пътешестване и зареждане на гориво, както и визитите на заведения за хранене и заведения с развлекателен темперамент. Телефонът е желано средство за заплащане при извършване на покупки в огромни хранителни вериги, бензиностанции, заведения за хранене и дребни квартални магазини.

“Прогнозата за напредък на мобилните заплащания през 2019 година се затвърждава и от предстоящото нахлуване на Apple Pay в страната ни. Това ще разреши и на притежателите на iOS устройства също да се разплащат безконтактно с телефоните си. Към момента потребителите на цифрови портфейли имат опцията да заплащат единствено с телефони с операционна система Android”, изясняват от phyre.

От започващата компания, припомнят, че заплащанията с цифров портфейл разрешават на потребителите по-лесно да наблюдават разноските си, да управляват парите си и най-много да икономисват, до момента в който пазарят. “Мобилните устройства ни дават огромна сигурност при извършване на покупки с помощта на двуфактората оторизация, която подсигурява, че няма по какъв начин някой да вземе телефона ви и да заплати вместо вас”, прибавят от phyre.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР