Търговските камари смятат, че спрените от работа служители трябва да

...
Търговските камари смятат, че спрените от работа служители трябва да
Коментари Харесай

Бизнесът: Схемата 60/40 не работи. Трябват още мерки

Търговските камари считат, че " спрените " от работа чиновници би трябвало да получават 60% от заплатата, поета от страната

© Надежда Чипева Документ
Предложения на Американската комерсиална камара в България и други
Документ
Предложения на АОБР
Българските работодателски организации и 11 двустранни търговски камари в България правят оценка като неработещи икономическите ограничения, препоръчани от държавното управление до тук, и считат, че до момента свършеното е просто първа серия от ограничения за справяне със обстановката. И оферират основна редакция на схемата 60/40 за заплатите.

Американската комерсиална камара и още 10 двустранни организации (с Австрия, Италия, Франция, Англия, Румъния, Унгария, Швеция и др.) оферират лихвена почивка за налози, осигуровки, лизинг, както и дълготрайни заеми за дребни компании и още европроекти за бизнеса.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Схемата 60/40 не работи

Камарите считат, че би трябвало да бъдат облекчени процедурите за достъп до помощ за краткотрайно спиране на работа за компаниите от всички браншове, в това число и за самоосигуряващите се лица, като се покриват 60% от осигурителния приход за интервал най-много от 6 месеца, като след втория месец отпада задължението на работодателя да изплаща 40% от осигурителния приход, а изплатената сума да не по-малка от минималната работна заплата за страната. Бизнесът добавя, че би трябвало да се плануват задоволително средства за всички наранени компании. До тук страната е пресметнала 1 милиарда лева за мярката.

В своето писмо локалните организации на работодателите - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ демонстрират с цифри безсмислието на схемата: при над 60 хиляди наложително спрели работа и над 350 000 наранени от рецесията предприятия, при 5 хиляди души, оставащи без работа всеки ден, едвам 228 предприятия (което е статистическа нула) желаят да се възползват от поддръжката по схемата 60/40.

Причината доста под 1% от предприятията да виждат опция за опазване на работни места по предлагания ред е в същностни недостатъци на закона, които работят в посока, противоположна на мечтаната - вместо да способстват за опазване на работните места посредством рационално обезщетяване, те вършат запазването на заетостта невероятно, разпореждайки служащият да получи брутното си трудово заплащане (т.е. цялото си възнаграждение) за времето, през което не поставя труд. При това състояние, предприятието е насила да освободи служащия, за който е неразрешено или не може да обезпечи работа, защото не е в положение да му доплаща цялостно заплащане против никакъв труд. Така компенсацията за безработица се поема изцяло от страната, за интервал до една година, вместо той да бъде непокътнат в претовареност с по-малко разноски.

Предишни калкулации на работодателите демонстрираха, че доплащането на заплатата плюс разноските за осигуровки и налог действително водят до вдишване от страната на малко над 20% от заплащането на чиновник. При това изискване, фирмите, които действително могат да си разрешат мярката, са доста малко. Няма и икономическа логичност заплащате на чиновник, който работи, да е равно на негов сътрудник с понижено работно време или напълно неработещ.

В писмото си до Народното събрание, работодателите насочат оферти за изменение на закона за изключителните ограничения и постановлението за схемата 60/40. Например, цялостна отплата да се получава за заетите на минимална заплата, а нагоре сумите да понижават. Или страната да заплаща обезщетение за безработица, без работодателя да приключва трудовия контракт.

Данъци и осигуровки без лихви до септември

Търговските камари оферират като първа мярка за справяне с рецесията да се основат механизми за компенсиране и заледяване на дължимите данъчни отговорности и осигурителни вноски до края на септември (виж прикачения файл). Освен това те упорстват и за опция за безлихвено разсрочено заплащане на отговорности до шест месеца.

Камарите оферират и заледяване на главниците и лихвите по заеми, финансирания и лизинг (с изключение на транспортни средства, несвързани с главната дейност), до края на септември, без начисляване на спомагателни лихви. Засега е ясно, че мораториум ще има единствено по банкови заеми, само че не и към други финансови компании.

Трябват и бързи и лесни процедури за дълготрайни заеми със период до 30 години , които да подсигуряват ликвидността на дребните и междинни предприятия и да понижат междуфирмената задлъжнялост.

Камарите означават, че европрограмите за бизнеса не би трябвало да се пренасочват за други цели и не би трябвало да се прекъсва финансирането на към този момент утвърдени или стартирали планове, като също така считат, че би трябвало да се обезпечи целево финансиране за най-засегнатите браншове.

В предложенията има и искане да бъдат задължени държавните и общински предприятия, притежатели на офис и бизнес здания и пространства, да дават гратисен интервал и да се предложи на частните компании да предоговорят изискванията на договорите за наем при поискване от наемателя.

Вероятно транспортният бранш е предложил камарите да предложат за периода на изключителното състояние да се удължи автоматизирано валидността на годишните механически прегледи на всички транспортни средства за съществена активност, както и на валидносттта на интернационалните шофьорски книжки, чиито периоди изтичат по време на изключителното състояние.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР