Търговските банки се държат изключително адекватно. През тази седмица ще

...
Търговските банки се държат изключително адекватно. През тази седмица ще
Коментари Харесай

Чакаме банкова ваканция за кредитите и евентуално минимална заплата за самоосигуряващите се

Търговските банки се държат извънредно съответно. През тази седмица ще се сътвори спомагателна рамка, основата на която е да се вкара мораториум на заплащане по банкови заеми. Необходим е общоевропейски метод. Това съобщи шефът на Българска народна банка Димитър Радев пред Нова телевизия, като добави, че пакетът от ограничения ще бъде разгласен през актуалната седмица.
Според в. " 24 часа ", ще има от 3 до 6 месеца кредитна почивка и разнообразни варианти за облекчение на връщането на взети заеми. Срокът за кредитната почивка може и да е по-дълъг, зависи от продължителността на изключителното състояние. А на въпроса за какви заеми ще става въпрос – евентуално за ипотечни заеми, може би и потребителски. Тепърва ще се прецизира, евентуално съгласно банката, какво да се заплаща – да вземем за пример единствено лихви, без главница, както и какво е ситуацията на съответния клиент и съгласно фамилията му.
Работим интензивно по три групи ограничения. Първото и най-важното е – действието на паричните процеси, а по-късно е финансовата поддръжка за банките, стана ясно от думите на Радев. И запитан дали ще има „ рисково придвижване по лихвите ”, отговорът беше, че не чака каквито и да е рискови придвижвания в кратковременен проект.
По-важни са дейностите, настоя шефът на Българска народна банка. Той увери, че банковият ни бранш е в доста добра кондиция и е подготвен „ с небосвод от 36 месеца ” за актуалната рецесия.
Никой не може да каже какъв брой дълго ще продължи рецесията. Разработваме разнообразни сюжети, добави Радев. И изрази вяра до 3 месеца картината да се обясни.
Радев изрази неодобрение и, че не сме по-близо до еврозоната, тъй като там ЕЦБ е от огромна помощ. Той предизвести повторно да не се бавим с всички нужни стъпки за влизане в еврозоната.
Най-големите проблеми с безработицата
180 000 – 200 000 души са самонаетите – за тях няма осигуровка на безработица. Има доста огромни групи при самонаетите, които имат дребни приходи – плащали са си вноските към Национален осигурителен институт, в този момент би трябвало и да си платят налога. Обсъждаме вероятно всеки да получи една минимална работна заплата – считам, че тази седмица би трябвало да се откри мярка за тях. Това съобщи ръководителят на КНСБ Пламен Димитров.
Като друга по-голяма група, която ще изпита усложнения поради ковид, Димитров уточни записаните в бюрата по труда, чийто период за обезщетение е изминал.
Синдикалистът добави, че може да има злоупотреби с работили в чужбина – такива, които минават наложителна профилактична 14-дневна карантина при връщане в България. По думите му пред Нова телевизия, надали на обществените управляващи в Западна Европа, като да вземем за пример тези в Италия и Испания, в този момент им е до това бързо да удостоверяват или отхвърлят достоверността на дадени бележки.
Според Димитров, мярката 60 на 40 е невиждана и ще помогне. Тя ще обхване 500 000 души, настрана ще са съкратените по трудов контракт, за които страната ще се грижи. Две трети от компаниите към този момент имат проблеми с продажбите, сподели още Димитров. И предвижда, че ще има доста загуби и съкратени.
Още: " Коронавирусът упражнява все по-силен напън по света "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР