Търговските банки, партньори по програмата за безлихвено кредитиране на физически

...
Търговските банки, партньори по програмата за безлихвено кредитиране на физически
Коментари Харесай

ББР: 43% от парите за безлихвени коронакредити вече са договорени


Търговските банки , сътрудници по програмата за безлихвено кредитиране на физически лица, са договорили под формата на заеми над 43 % от средствата по нея. Това демонстрират данните на Българската банка за развиване за първото тримесечие от старта на мярката в поддръжка на чиновници в неплатен отпуск и самоосигуряващи се лица, които не могат да поставят труд вследствие от пандемията COVID-19.

Програмата бе утвърдена с Решение на Министерски съвет от 14 април 2020 година като част от пакета антикризисни ограничения на българското държавно управление, с бюджет от 200 млн. лв.. ББР подписа гаранционни съглашения с всички декларирали присъединяване 12 търговски банки , които към този момент дават финансиране на потърпевши от COVID-19 физически лица за 136 095 000 лв..

Банките-партньори стартираха приема на документи на претендентите на 27 април. До този миг те са одобрили документите на 14 203 кредитополучателя за безлихвени заеми до 4 500 лв. на обща стойност 59 млн. лв.. Подадените за гарантиране от ББР заеми са с общ размер 58 723 750 лева

По данни от комерсиалните банки , междинната стойност на заемите е приблизително 4 200 лева. 73 % от настояванията са на лица на трудов контракт, а останалите 27 на сто са на самоосигуряващи се.

Партньори по гаранционната стратегия за даване на безлихвени заеми в поддръжка на хората, лишени от опцията да поставят труд заради пандемията от COVID-19, са Алианц банк, Банка ДСК, Инвестбанк, Интернешънъл Асет Банк, ОББ, Общинска банка, Първа капиталова банка, Пощенска банка, Райфайзенбанк, Търговска банка Д, Централна кооперативна банка и УниКредит Булбанк. 

Данните за трите месеца от старта на програмата демонстрират, че най-вече доказани заеми все още има Общинска банка, следвана от ПИБ и ОББ. Първите две банки , които се причислиха към нея – Интернешънъл Асет Банк и Общинска банка, към този момент са отпуснали под формата на заеми 100 % от декларирания за гарантиране от ББР запас. При третата присъединила се подред банка – Инвестбанк, остават неизразходвани малко над 15 % от контрактуваните средства. Към момента най-вече свободен запас за заеми към физически лица имат Райфайзенбанк, ЦКБ, Пощенска банка и Търговска банка Д.

С цел оптимално оползотворяване на бюджета на програмата, ББР има подготвеност както за увеличение на лимита за финансиране на работещите търговски банки , по този начин и за включване на нови кредитни институции. 

Припомняме, че по антикризисната мярка за подкрепяне на чиновниците в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, прекъснали активност в резултат на пандемията от COVID-19, се отпускат заеми до 4 500 лв. – едновременно или на три транша от по 1 500 лв.. Максималният период на погасяване е 5 години, с най-малко 6 месеца и най-много 24 месеца гратисен интервал. Заемите са безлихвени и са освободени от такси, комисиони и неустойки. 

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР