Търговските банки, партньори по програмата за безлихвено кредитиране на физически

...
Търговските банки, партньори по програмата за безлихвено кредитиране на физически
Коментари Харесай

Договорени са 43% от средствата за безлихвените кредити

Търговските банки, сътрудници по програмата за безлихвено кредитиране на физически лица, са договорили под формата на заеми над 43% от средствата по нея. Това демонстрират данните на Българската банка за развиване за първото тримесечие от старта на мярката в поддръжка на чиновници в неплатен отпуск и самоосигуряващи се лица, които не могат да поставят труд вследствие от пандемията COVID-19.

Програмата бе утвърдена с Решение на Министерски съвет от 14 април 2020 година като част от пакета антикризисни ограничения на българското държавно управление, с бюджет от 200 млн. лв.. ББР подписа гаранционни съглашения с всички декларирали присъединяване 12 търговски банки, които към този момент дават финансиране на потърпевши от COVID-19 физически лица за 136 095 000 лв..

Банките сътрудници стартираха приема на документи на претендентите на 27 април. До този миг те са одобрили документите на 14 203 кредитополучателя за безлихвени заеми до 4 500 лв. на обща стойност 59 млн. лв.. Подадените за гарантиране от ББР заеми са с общ размер 58 723 750 лева

По данни от комерсиалните банки, междинната стойност на заемите е почти 4 200 лева 73 % от настояванията са на лица на трудов контракт, а останалите 27 на 100 са на самоосигуряващи се.

Партньори по гаранционната стратегия за даване на безлихвени заеми в поддръжка на хората, лишени от опцията да поставят труд заради пандемията от COVID-19, са Алианц банк, Банка ДСК, Инвестбанк, Интернешънъл Асет Банк, ОББ, Общинска банка, Първа капиталова банка, Пощенска банка, Райфайзенбанк, Търговска банка Д, Централна кооперативна банка и УниКредит Булбанк.

Данните за трите месеца от старта на програмата демонстрират, че най-вече доказани заеми все още има Общинска банка, следвана от ПИБ и ОББ. Първите две банки, които се причислиха към нея – Интернешънъл Асет Банк и Общинска банка, към този момент са отпуснали под формата на заеми 100 % от декларирания за гарантиране от ББР запас. При третата присъединила се подред банка – Инвестбанк, остават неизразходвани малко над 15 % от контрактуваните средства. Към момента най-вече свободен запас за заеми към физически лица имат Райфайзенбанк, ЦКБ, Пощенска банка и Търговска банка Д.

С цел оптимално оползотворяване на бюджета на програмата, ББР има подготвеност както за увеличение на лимита за финансиране на работещите търговски банки, по този начин и за включване на нови кредитни институции.

Припомняме, че по антикризисната мярка за подкрепяне на чиновниците в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, прекъснали активност в резултат на пандемията от COVID-19, се отпускат заеми до 4 500 лв. – едновременно или на три транша от по 1 500 лв.. Максималният период на погасяване е 5 години, с най-малко 6 месеца и най-много 24 месеца гратисен интервал. Заемите са безлихвени и са освободени от такси, комисиони и неустойки.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР