Търговски кораб гори в пристанището на Мариупол, обсадено от руски

...
Търговски кораб гори в пристанището на Мариупол, обсадено от руски
Коментари Харесай

В Мариупол при обстрел е ударен търговският кораб Азбург

Търговски транспортен съд гори в пристанището на Мариупол, обсадено от съветски войски. Според Министерството на вътрешните работи на Украйна корабът е бил развален вследствие на обстрела на Мариупол от съветския флот от морето. Един член на екипажа е ранен и корабът има пробойна. Екипажът е бил евакуиран, осведоми Руската работа на Би Би Си.

Според информациите става дума за сухотоварния транспортен съд " Азбург ", плаващ под флага на Доминиканската република, който дойде претрупан с контейнери от българското пристанище Бургас на 23 февруари, в навечерието на съветската инвазия.

По време на войната към този момент два търговски кораба бяха подложени на обстрел и двама моряци бяха убити. Във вторник синдикатите и Организация на обединените нации желаеха да се обезпечи безвредно корабоплаване в Черно море, където с изключение на от обстрел корабите са застрашени и от мини, а моряците в действителност станаха заложници на войната на кораби, затворени в пристанища.

" Жизненоважно е да се даде опция на морските търговци да извършват отговорностите си и да обезпечат международната търговия ", сподели Международната федерация на транспортните служащи, представена от Ройтерс.

На собствен ред Международната морска организация на Организация на обединените нации актуализира своите рекомендации към комерсиалния флот и уточни заплахата от плаващи мини в Черно море.

Припомняме, че корабът с български екипаж " Царевна " също се намира в пристанището на Мариупол. Близките на моряците обявиха предходната седмица, че провизиите на екипажа са на изчерпване.

Вчера за координирани дейности за извеждане на блокираните в украински пристанища български и турски екипажи преди постигането на спокойно съглашение в Украйна. Това стана по време на телефонен диалог сред двамата, осведомиха от Администрацията на президента.

Към момента на територията на Украйна има два блокирани български кораба - " Рожен ", който е локализиран на пристанището Черноморск (бивш Иличовск)(на Черно море), и " Царевна " - на пристанище Мариупол (на Азовско море).

На 3 април се появи , която бе отречена от Министерството на защитата.

В същото време към момента няма изясненост по кое време ще завърши този спор и са нужни своевременни старания за извеждане на българските и турските моряци от зоната на военните дейности.
 Турция дава кораби за евакуация от Мариупол, Кадиров заповядва взлом
Турция дава кораби за евакуация от Мариупол, Кадиров заповядва взлом

Няма отговор от съветските власти
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР