Търговски или военни, мощни или малки – украинските дронове спечелиха

...
Търговски или военни, мощни или малки – украинските дронове спечелиха
Коментари Харесай

Важно оръжие в началото на войната, днес дроновете не са толкова ефикасни в Украйна

Търговски или военни, мощни или дребни – украинските дронове завоюваха самопризнание във войната против Русия. В началото способстваха за защитата на Киев, само че след това, в Донбас, излязоха нескрито лимитираните им стратегически и операционни благоприятни условия.

През първите дни от съветското настъпление небето над Украйна се извърши с отдалечено управляеми летателни апарати, изпълняващи разследващи или бойни задания. Излезли от китайски, турски, американски фабрики или украински работилници, те бяха скъпа облага за армията на украинския президент Володимир Зеленски.

Турските дронове " Байрактар " или (ТБ-2), същинска звезда на международния пазар, блестящо се показаха да вземем за пример в борбата за Киев.

" Би било извънредно мъчно за Украйна да блокира без дронове армията на Путин ", когато тя напредваше към столицата, счита Пол Лушенко, американски подполковник и откривател от университета " Корнел ". По думите му украинците " са съумели доста да засилят логистичните и стратегически провокации " за съперника.

Дроновете усъвършенстваха разузнаването на украинците и в същото време компенсираха слабостта на военновъздушните им сили – демонстрираха, " че могат да играят ролята на лека заместваща авиация в конфликт с стандартен съперник ", написа Од Томас, анализаторка от Фондацията за стратегически проучвания.

Апаратите не са ново откритие – американците използваха такива в Афганистан и в Ирак още преди появяването им в Сирия, Либия, а и в Нагорни Карабах по време на войната сред Армения и Азербайджан.

Самите руснаци използват сходни в Украйна, само че не толкоз дейно " в тактически и действен проект ", показва Пол Лушенко. " Изглежда са неспособни да включат дроновете " в своите военни интервенции ", добавя той.

Киев обаче внася нововъведения, употребявайки търговски дронове " за задачите на разузнаването, в оценката на вредите и загубите, поддръжката и набелязването на цели за артилерията и за удари по вражеските позиции ", установи Од Томас.

" Стратегически неефикасни "

Киев работи по въпроса от 2014 година, когато бе анексиран Крим и избухна проруски протест в Донбас - района, станал през днешния ден предпочитана цел на Кремъл.

Звеното " Аеророзвидка ", основано тази година, обединяваше частни компании от сферата на информатиката и конструира военни дронове въз основата на модели, намиращи се в продажба. После то бе включено в състава на въоръжените сили, изяснява Од Томас.

Днес това звено " създава лични дронове, въоръжени с противотанкови муниции като гранати за ръчни противотанкови гранатомети (РПГ) " и наброява към този момент " 50 екипа опитни водачи на дронове ", написа Томас. " Аеророзвидка " извършва към 300 разследващи задачи на ден на фона на едвам десетина полета на украинските самолети.

Тази успеваемост обаче в този момент е под въпрос. Окопната война в Донбас, в която се развихря основно артилерията, затруднява дейностите на дроновете.

Според Пол Лушенко те са " стратегически неефикасни " при положение на междудържавен спор – за разлика от една асиметрична война сред дадена войска и бунтовници или пък терористична формация. В момента " разпространяването на дронове (на фронта) е прекалено ", безапелационен е американският офицер.

Резерви от страна на Украйна

Сайтът " Форин полиси " посочи наскоро, че някои американски и украински чиновници гледат с запаси на използването на дронове " Грей ийгъл " или ТБ-2 против съветските зенитни комплекси С-300 и С-400.

Авторът на публикацията Джак Деч загатна за " различия " по въпроса сред украинския общоприет щаб и фронтовите отряди, които се лимитират в този момент с 20-30 полета на дронове на ден.

Това става на фона на проблем със себестойността – един " Грей ийгъл " с обхват към 8 км може да работи ефикасно наоколо до фронта, само че е допустимо да бъде погубен след една-две задачи - незадоволително за уред с цена 10 милиона $.

Особено в случай че го съпоставим с надалеч по-достъпните – за по няколко хиляди евро – " Суичблейд " и " Финикс гоуст ", дронове камикадзета (или баражиращи боеприпаси), също американска разработка.

Дебатите остават открити. Инженерите, разработващи оръжия, има накъде да усъвършенстват дроновете на утрешния ден.

Пол Лушенко означи пред Агенция Франс Прес, че в Украйна се употребяват дронове, настоящи по двойки: " Един дребен търговски дрон набелязва задачата за различен, който я поразява ".

Времето на рояците от интерактивни дронове е още надалеч, само че " през днешния ден се появяват дронове, употребявани в комбиниране, непроменяемо следени от хора, което е нов детайл на бойното поле ", споделя той.

Майкъл О'Ханлън, анализатор от Института " Брукингс ", отбелязва от своя страна, че дроновете са " значими, само че им липсва тактическа просветеност ". Те са " като евтини сглобяеми авиомодели, също толкоз уязвими за високоточна артилерия като класическите апарати ", изяснява той за Агенция Франс Прес.

Какво е бъдещето ли? " Основният вид дронове, от каквито се нуждаем, само че още нямаме, ще е задоволително огромен уред, с цел да носи тежки товари, само че задоволително дребен и многофункционален, с цел да не изисква писта за политане ", споделя анализаторът.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР