Търговски играч - в това искала да ни превърне служебното

...
Търговски играч - в това искала да ни превърне служебното
Коментари Харесай

Договорът с Боташ - за да станела България търговски играч на газовия пазар

Търговски състезател - в това желала да ни трансформира служебното държавно управление, сключвайки контракта с " Боташ ".

Това стана ясно от чуването на някогашния енергиен министър Росен Христов във краткотрайната комисия за контракта с турската компания.

След прекъсването на доставките на газ през Русия, алтернативата била полутечен газ. Затова и било решено да закупим огромни количества, с цел да можем да търгуваме и с другите страни от Европейски Съюз, за които съветският газ е стратегически.

Стратегията ни давала енергийна сигурност и политическо въздействие, по думите на Христов. Една от страните, до които е трябвало да доставяме газ е Австрия. Давайки газ на Австрия, проектът бил да договорим участие в Шенген. Цялостна визия имала служебната власт по какъв начин да ни трансформира в стратегически състезател на газовия пазар. Министерство на енергетиката и президентът договорили политическата воля Боташ и Булгаргаз да договарят, а договорът сред двете компании се случил поради добросъседските връзки. Анализите на цените са правени в Булгаргаз, а не в МЕ, стана ясно по време на наследството на комисията.

В момента в България влизат големи количества съветски газ, само че не през " Булгаргаз ", а през медиаторите, захапа Христов актуалната власт. Няма отрицателно мнение против контракта във връзка с националната ни сигурност, по думите му и попита депутатите какво ще стане в случай че спрат доставките на газ от Азербайджан. Според сегашния министър на енергетиката Румен Радев импортираното решение в Министерски съвет за Боташ не съдържа нужните причини за това.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР