Търговски дефицит от 81,2 млрд. йени или 605 млн. долара

...
Търговски дефицит от 81,2 млрд. йени или 605 млн. долара
Коментари Харесай

За първи път: Япония внася повече електроника, отколкото изнася

Търговски недостиг от 81,2 милиарда йени или 605 млн. $ регистрира Япония в региона на електрониката през втората половина на 2022 година, оповестява Japan Times, като се базира на държавната статистика. Това е първият път в историята, когато страната внася повече, в сравнение с изнася в сферата, в която фирмите ѝ в миналото бяха международни водачи. Освен това данните са показателни и за загубата на конкурентоспособност на японската продукция.

За съпоставяне, през 90-те електрониката от Страната на изгряващото слънце носеше по 8 трлн. йени търговски остатък на година.
 Какъв ще е растежът на стопанските системи на Съединени американски щати, Китай и Япония през 2023 година
Какъв ще е растежът на трите най-големи стопански системи в света през 2023 година

Прогнозата на Организация на обединените нации

Данните за 2022 година обаче рисуват една доста по-различна картина - дори през по-доброто второ полугодие вносът пораства с по-бързи темпове от износа. В сфери като смарт телефоните, битовата електроника и аудио-визуалното съоръжение задграничните марки се постановат на пазара. Това са трите продуктови категории, в които комерсиалният недостиг е максимален - общо съвсем 2,5 трлн. йени.

По-голямата част от японските им съперници също към този момент не създават в родината си - търсят се други местоположения с по-ниски разноски за труд.

Най-добро е представянето на японските полупроводници и други електронни съставни елементи, като там се записва общ търговски остатък от над 1 трлн. йени. За това оказва помощ увеличението на производството след пандемията, само че въпреки това това не визира потребителските артикули, където има най-голяма добавена стойност.

" Нов капитализъм " за $14,52 трилиона: Страната на изгряващото слънце премисля данъчната си политика

Спестяванията на семействата би трябвало да се трансфорат в вложения

В съпоставяне с 1991 година, когато за полугодие Япония е записала рекордните 4,17 милиарда йени търговски остатък в електрониката за половин година, вносът е скочил 9,1 пъти, до момента в който при износа покачването не е дори двойно.

Някои от огромните японски компании се пробват да връщат производства на своя територия, само че съгласно анализатори по-доброто решение е в вложението в артикули с добавена стойност и усилване на развойната активност.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР