Търговската война със САЩ може да донесе позитиви за китайската

...
Търговската война със САЩ може да донесе позитиви за китайската
Коментари Харесай

Защо Китай всъщност може да спечели от търговската война със САЩ?

Търговската война със Съединени американски щати може да донесе позитиви за китайската стопанска система в дълготраен проект и да я направи по-силна. Това показват в собствен разбор от CNN Business.

След въвеждането на митата върху китайския импорт се очакваше азиатската страна да бъде огромният губещ от влошилите се връзки сред Пекин и Вашингтон. Заради това, че втората стопанска система в света е по-зависима от износа, растежът й стартира да се забавя и резултатът от цените стартира да се вижда.

От друга страна обаче спорът окуражава китайските компании и държавното управление в страната да подхващат дълбоки промени, които в бъдеще биха създали стопанската система по-конкурентна и атрактивна за задграничните вложители.

" Вероятно ще забележим по-интензивни старания за нововъведения на вътрешния пазар ", счита Скот Кенеди, който е специалист по развиването на китайската стопанска система от американския център за стратегически и интернационалните проучвания.

Той обаче предизвестява, че изключително в региона на технологиите тези промени мъчно ще се видят в кратковременен проект. Причина за това е към момента сериозната взаимозависимост на китайските компании от промишлеността от вноса на американски съставни елементи, измежду които главно чипове.

Според редица анализатори за Китай предстоят съществени промени, свързани не толкоз с увеличение на производството в страната, а с експорт на такова в други страни за отбягване резултата на митата.

Успоредно с това е допустимо отварянето на азиатската стопанска система да стане с по-бързи темпове, а това от своя страна значи, че е време страната да улесни влизането на задгранични вложители там.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР