Търговската война на Доналд Тръмп с Китай е заплаха за

...
Търговската война на Доналд Тръмп с Китай е заплаха за
Коментари Харесай

Суровината, която може да спечели от търговската война на Тръмп

Търговската война на Доналд Тръмп с Китай е опасност за международната стопанска система, само че има най-малко една суровина, която може да се възползва от нея: азотните торове, написа Bloomberg.

Цените на соята сe сринаха от май, защото маслодайната просвета се оказа част от комерсиалната борба, която подтикна Китай да наложи мита върху американските селскостопански артикули.

Сривът евентуално ще подтикне американските аграрни производители да заменят соевите насаждения през 2019 година с царевица - просвета, която е огромен консуматор на азотни торове, сподели Йонас Оксгард, анализатор в Sanford C. Bernstein & Co. в Ню Йорк.

" Ако това продължава, чакам фермери от Съединени американски щати да преминат от соя към царевица, което е позитивно за всички производители на торове, изключително за азотните, " съобщи Оксгард пред Bloomberg.

" Защо да засаждате повече соя, щом най-големият ви вносител й постанова високи мита? ", попита риторично той.

 Цените на азотния тор се възвърнаха след нескончаем спад
Цените на азотния тор се възвърнаха след нескончаем спад

Потенциалният подтик от напрежението в търговията идва, до момента в който пазарите на торове към този момент са в разгара на поврат след нескончаем спад. Американските спот цени за урея, търгуема, суровинна форма на азотен тор, нарастват с 49% през последните 12 месеца, съгласно данни на Green Markets.

Търсенето на азот, най-често употребяваната хранителна добавка за аграрни култури в света, се е повилишо от закъснения сезон на засаждане, а цените могат да се усилят до 300 $ за метричен звук до края на годината, от 270 $ сега, твърди Оксгард.

Съединени американски щати са чист вносител на азотен тор и получават по-голямата част от доставките си от Тринидад и Тобаго.

Докато запасите от торове не престават да изостават, има " опция " за вложителите, защото се чака ралито на стоката да продължи, уточни специалистът. Производители като CF Industries Holdings, Mosaic и Nutrien се чака да разгласяват мощни облаги за второто тримесечие, планува той.

През юни Чарлз Нийвърт, анализатор в Cowen & Co., съпостави акциите на торове със " зелени банани ", подканвайки вложителите да купуват акции скоро, с цел да се възползват от възобновяване.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР